Volonter udruge Dodir Slavko Navratil dobio Volonterski oskar

Volonter udruge Dodir Slavko Navratil dobio Volonterski oskar

U strogradskoj viječnici Gradske skupštine Grada Zagreba dodijeljen je Volonterski oskar 2014. Grada Zagreba. Ovogodišnji laureat je sedamdesetopetogodišnji Slavko Navratil dobitnik je Volonterskog oskara 2014. godine. Dodjeli Volonterskog oskara prisustvovali su Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb.

– Gluha sam osoba. Rodio sam se na selu u obitelji čujućih osoba. Oni nisu znali znakovni jezik. Kad sam krenuo u školu za gluhe u drugi grad, počeo sam učiti znakovni. Na praznicima, koje sam provodio doma, shvatio sam da sam moram poduzeti inicijativu ako želim komunicirati s obitelji. Počeo sam ih učiti znakovni jezik. Vodio sam ih okolo kuće i pokazivao kako se što kaže na znakovnom jeziku. Vidio sam koliko je to meni puno značilo, stoga sam i druge želio potaknuti da se izbore za sebe. Aktivno sam se uključio u rad udruge gluhih čiji sam član. Na poziv jedne gluhoslijepe osobe došao sam u Udrugu Dodir gdje sam upoznao i druge gluhoslijepe osobe, bio je to “ljubav na prvi dodir.” Vidio sam da gluhoslijepi imaju daleko više komunikacijskih problema nego mi koji smo samo gluhi. Želio sam da se i oni uključe u sve aktivnosti, razgovore, obavljanje svakodnevnih stvari. Ono što je nama jednostavno, kao što je odlazak u dućan, treba omogućiti i gluhoslijepima. Zato volontiram. U Savezu gluhoslijepih osoba Dodir, volontiram već 18 godina. Ja sam intervenor. To znači da pratim gluhoslijepu osobu na mjesta kamo želi ići i usput joj opisujem što sve vidim uokolo. Ja sam i prevoditelj na druženjima jer mogu vidjeti glavnog prevoditelja te prenijeti gluhoslijepoj osobi ono što drugi govore. Volim kreativne radionice i izlete. Blizinu prirode. Želim i to približiti gluhoslijepima. Na zajedničkim izletima skupljamo grančice, češere, sve zanimljivo što nađemo. Potom u radionicama radimo ukrase za Božić, Uskrs i za svaku drugu prigodu. Ono što je najvažnije je pružiti nekome mogućnost odabira. Volontiranje s gluhoslijepima me u potpunosti ispunjava. – napisao je na stranicama Volonterskog centra Zagreb o sebi dobitnik ovogodišnjeg Volonterskog oskara, Slavko Navratil.

Uz Slavka u finalu za Volonterskog oskara bili su nominirani: Maja Vuga i Marin Čujić.

Maja Vuga (22) članica i dugogodišnja volonterka u Udruzi Don Kihot koja aktivno sudjeluje u svim aspektima rada Udruge te kao jedan od terapeuta omogućuje Udruzi kontinuirano održavanje terapija pomoću konja te popratnih sadržaja za djecu s teškoćama u razvoju i invaliditetom. U 2014. godini odradila je 758 volonterskih sati koji uključuju boravak na imanju uz dodatni angažman od kuće koji nije evidentiran, ali je itekako bitan. U sklopu tih volonterskih sati održala je 58 terapija za korisnike i 72 evidentirana sata rada s konjima.

Marin Čujić (19) volonter je udruge Krijesnica od 2013. godine, otkako su se počeli okupljati Mladi Krijesnice – osobe koje su u djetinjstvu liječene od maligne bolesti. Kako se Marin i sam izborio s malignom bolešću uključio se u Mlade Krijesnice ne samo kao korisnik nego i kao volonter. Svoje volonterske aktivnosti proširio je i izvan aktivnosti Mladih Krijesnice.

Volonterski Oskar je godišnja nagrada za volontera, volonterku godine koja se već šest godina za redom dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području grada Zagreba. Dodjeljivanjem Volonterskog

Oskara želimo istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu.

Natječaj za nagradu Volonterski Oskar provodi se u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Tekst/Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply