Franz Ferdinand još jedan izvođač na INmusic festivalu

Franz Ferdinand još jedan izvođač na INmusic festivalu

Škotski band Franz Ferdinand još je jedan od headlinera koji će nastupiti na ovogodišnjem 10. jubilarnom izdanju INmusic festivala koji će se održati od 22. do 24. lipnja na zagrebačkom jezeru Jarun.

Franz Ferdinand na Jarunu će nastupiti zajedno s losangeleskom grupom Sparks s kojom će premijerno predstaviti novi projekt, najavio je u ponedjeljak organizator.

Škotski sastav kojem će to biti četvrti nastup na INmusic festivalu iza sebe ima nagrade kao što su Grammy, Brit Awards i MTV nagradu te su planetarno popularna rock atrakcija.

Ovog puta s njima će nastupiti američki art rock pioniri Sparks, osnovani 1971., prepoznati i kao inspiracija mnogim izvođačima, od Curt Cobaina do Sonic Youtha.

Franz Ferdinand pridružiti će se britanskim alt rockerima Placebu, londonskoj electro pop atrakciji La Roux, škotskoj kantautorskoj zvijezdi Paolu Nutini, rockerima iz San Francisca/Los Angelesa Black Rebel Motorcycle Clubu, američkom indie bend Death Cab For Cutie, islandskom sastavu Of Monsters and Men. Pridružit će se i indie pop senzaciji Future Islands, engleskoj reperici Kate Tempest, engleskom folk/punk majstoru Frank Turneru, World Music zvjezdi Azizi Brahim, plesnoj atrakciji Batida, kalifornijskom stoner rock bendu Eagles of Death Metal, novim elektro soul duou iz Velike Britanije We Are Shinig.

Organizatori namjeravaju nulti dan, koji je dosad bio svojevrsno zagrijavanje za dva redovna dana festivala, zamijeniti punim programom redovnog festivalskog dana pa će na taj način festival prvi put trajati puna tri dana.

Taj glazbeni događaj, koji se u devet godina postojanja našao u društvu najvećih i najuglednijih open-air festivala, iduće godine se s otoka Mladosti i Trešnjevka širi na otok Univerzijade, gdje organizator namjerava proširiti kamp za posjetitelje.

Na INmusicu su dosad nastupila neka od najvećih glazbenih imena – od Morrisseya i Franza Ferdinanda koji su bili glavni izvođači prvog izdanja do Iggy Popa & The Stoogesa, Nicka Cavea & The Bad Seedsa, Prodigyja, Mobyja, Massive Attacka, Kraftwerka, Jamiroquaija, New Ordera, Arctic Monkeysa i mnogih drugih zvijezda.

Proteklo izdanje ponudilo je nastup jednog od najvećih imena suvremene glazbe The Black Keysa, legendarnih Pixiesa, psihodeličnih MGMT-a, iznimno popularnih Britanaca Foalsa i Škota The Fratellisa te mnogih drugih. Festival je lani posjetilo čak 70.000 ljudi koji su u tri dana boravili na Otoku mladosti i 4000 kampera, a svi oni su došli iz više od 50 zemalja.

INmusic festival već je godinama u društvu najvećih i najuglednijih open-air festivala. Prošlih godina bio je visoko rangiran na popisima najboljih svjetskih festivala, National Geographic Travelera, Huffington Posta, Global Grasshoppera, Travel Freaka, CNN-a.

Leave a Reply