Skupština Dinama jednoglasno odlučila: Dinamo ide u privatizaciju!

Skupština Dinama jednoglasno odlučila: Dinamo ide u privatizaciju!

– Kao što vidite, prihodi su sve manji, a ciljevi sve veći. Upravo iz tog razloga je Uprava došla do zaključka da je potreban iskorak odnosno nova etapa, a to je preoblikovanje kluba. Prvo, uspješnim preoblikovanjem došao bi zdrav i svježi kapital u klub. Druga stvar je financijski fair play. To znači da klub koji posluje kao udruga građana, kao sada mi, može tri godine zaredom biti maksimalno 5 milijuna eura u minusu inače gubi dozvolu za natjecanje. Dioničko društvo gubi licencu tek na 15 milijuna eura duga. Nikada naša licenca nije došla u pitanje, čak smo ove godine dobili nagradu za savjesno poslovanje. Iako smo mi napravili lavovski dio posla i sve ove godine bili odgovorni te smo klub u zadnjih 15 godina izvukli iz ozbiljnih problema sadašnjost nam to sve danas baš ne prizna. Stalno nas se destabilizira, “familijarna prćija” i slično… E pa dobro. Idemo u proces preoblikovanja pa ćemo, nadam se, ponuditi na tržište dionice Dinama i neka članovi, prijatelji i poduzetnici ulože u svoj Dinamo. Ako to uspije – imat ćemo mir, znati tko su dioničari, dobiti svježi kapital za razvoj i stabilnost kluba. Ako ne uspije mi smo u prošlih 15 godina pokazali da znamo čuvati naš Dinamo i radit ćemo to u budućnosti. Jednostavno nam nitko neće moći spočitavati da nisu dobili priliku!- poručio je Zdravko Mamić, skupštinarima i javnosti te najavio preoblikovanje Dinama.

Zdravko Mamić je usvomgovoru podnioizvješće Skupštini o financijskim rezultatima i poslovanju u 2014. godini. Prihodi Dinama su u 2014. iznosili 120.725.071 kn, a rashodi su bili 211.372.783 kn.

– Manjak će biti pokriven viškovima koji su bili ostvareni u prethodnih godina i budućim potraživanjima koja na dan 31.12.2014. iznose 202.425.000 kuna (odnose se na buduća potraživanja od transfera za igrače: Vrsaljko, Kovačić, Jedvaj, Brozović, Čop i Halilović). Bitno je napomenuti da u ovu bilancu ne ulazi oko 90.000.000 kuna od prodaje Čopa i Brozovića. Klub posjeduje izniman kapital u mladim igračima koji nije knjižen u ovoj bilanci, a koji će donijeti mnogo sportskih uspjeha, a samim time i financijska sredstva. Pod tim kapitalom se mislim na najbolje mlade igrače kao što su: Pjaca (20), Henriquez (20), Šimunović (20), Hodžić (19), Gojak (18), Cekici (18), Fiolić (18), Ćorić (17), Olmo (16) i ostali. To su igrači koji su već danas u prvoj momčadi i na njima temeljimo budućnost našeg kluba: prije svega sportsku koju će nam ovi mladići uljepšati, a budući da živimo od prodaje onda će jednoga dana i financijski doprijeniti klubu. Naša škola više nije jedna od šest najboljih u Europi nego bi rekao da je najbolja u Europi. Jednostavno ne postoji klub u Europi koji je proizveo toliko igrača koji igraju za prvu momčad kluba. – rekao je Zdravko Mamić.

Mamić je u svom stilu rekao kako ne bi bilo ni reprezentacije da nema Dinama.

– U Milanu je protiv Italije od 14 igrača njih 11 prošlo kroz Dinamo. U Brazilu je od 23 igrača na Svjetskom prvenstvu njih 18 prošlo kroz Dinamo. U reprezentaciji 1998. godište svi su naši i mi bi se zbog toga trebali sramiti? Pa ti dečki su bili prvaci svijeta u Manchesteru. Jako je važna uloga Dinama u opstojnosti našeg nogometa i uspjesima hrvatske reprezentacije! – naglasio je Zdravko Mamić.

Skupština Dinama je jednoglasno prihvatila prijedlog da procjenu imovine Dinama prije početka privatizacije kluba obavi revizorska kuća Pricewaterhouse, jedna od četiri najveće revizorske kuće u svijetu, uz suradnju s jednom od najvećih odvjetničkih kuća u Hrvatskoj, Hanžeković i partneri. Nakon što se utvrdi vrijednost kreće se u postupak koji se sastoji od više krugova, a ukoliko se sve dionice prodaju u nekom od krugova sljedećih neće biti.

– Prvi krug se dionice nude jedinicama lokalne samouprave odnosno u ovom slučaju je to Grad Zagreb, koji može participirati sa  stadionom čiji je vlasnik ilisamilijun kuna. Drugi krug pravo kupnje dionice imaju svi članovi u jednakim omjerima. Treći krug imaju pravo kupiti oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u drugom krugu, a četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje i ljubavi mogu kupiti dionice Dinama. U slučaju da se niti tada ne prodaju sve dionice postoji mogućnost da netko od vjerovnika svoje dugove pretvori u dionice što su koristili klubovi koji su imali velika dugovanja što kod nas nije slučaj. Postupak je vrlo transparentan i svatko tko ima pravo moći će kupit dionice klubazaključio je glavni direktor kluba Tomislav Svetina.

Predsjednik Dinama Mirko Barišić je također izvjestio Skupštinare kako je nakon sedam mjeseci poreznog nadzora, porezna inspekcija zaključila kako GNK Dinamo posluje po zakonu!

Tekst/Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

 

Leave a Reply