FOTO: Radovi na putničkom terminalu napreduju bolje od planiranog

FOTO: Radovi na putničkom terminalu napreduju bolje od planiranog

Službenom posjetu gradilištu novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb, prisustvovali su   Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije te Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Uvažene je goste uime Međunarodne zračne luke Zagreb pozdravio Bruno Mazurkiewicz, predsjednik Uprave MZLZ-a te David Gabelica, član Uprave MZLZ-a. Prije razgledavanja gradilišta, prikazan je film, odnosno, zračna snimka iz prosinca 2014. godine, koji je prikazao impozantne konture novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb.

-Bilo koji infrastrukturni projekt ovakvog opsega priprema se dvije i pol godine i to je bio slučaj sa ovim projektom. Kada je sva dokumentacija bila završena krenulo se brzo sa radovima i sve ide po planu, novac je osiguran i radovi su čak otišli naprijed od predviđenog roka, što znači da će  radovi završiti u predviđenom roku, na kraju iduće godine. Ovakvi  projekti pridonose rastu bruto domaćeg proizvoda.  Kao što sam obavješten svi materijali koji se koriste u izgradnji novog terminala dolaze iz hrvatske.- rekao je Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Nakon kratke prezentacije radova ministar Siniša Hajdaš Dončić, iskoristio je priliku da  Sandri Švaljek uruči prekrasan buket cvijeća i čestita rođendan.

-Radi se o važnom projektu prometne  infrastrukture za Grad Zagreb, grad Zagreb je sve jače gospodarsko središte kao i turističko, i ovakav objekt  će sigurno pridonijeti još većem razvitku Zagreba. Ono  što veseli je da se projekt realizira ne u skladu sa planom nego i nešto brže od plana. Drago  mi je da su u cijeli projekt uključena većina domaćih tvrtki.- rekla je Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Uz Viadukt, još su tri hrvatske građevinske tvrtke trenutno angažirane na projektu – Kamgrad za betonsku konstrukciju zgrade te unutarnje pregradne stijene – zidove,  Zagreb Montaža Grupa za čeličnu konstrukciju krovišta i fasade te KFK Tehnika, kao izvođač radova na fasadi pročelja.

Na  gradilištu novog putničkog terminala angažirano ukupno više od 900 radnika od kojih je 875 radnika hrvatske građevinske operative.

– Meni je izuzetno drago da se ovakav bitan gospodarski projekt nalazi na području zagrebačke županije, isto tako drago mi je da u gradnji sudjeluju firme iz Zagreba i njegovog prstena.- Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Vlasnički udio u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, podijeljen je na četiri dijela najveći vlasnički udio ima Republika Hrvatska od 55%, zatim Grad Zagreb u iznosu od 35%, Zagrebačka županija u iznosu od 5% i grad Velika Gorica u iznosu od 5%.

– Grad Veliku Goricu, jako je vezan za zračnu luku i ovakav projekt jako je važan za nas. Mi smo grad zrakoplova, aerodromski grad kojem će novi terminal puno značiti.- rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Kraj radova na novom terminalu očekuje se u prosincu 2016. godine.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply