Filmom “Bijesne bakice” otvoren ZagrebDox

Filmom “Bijesne bakice” otvoren ZagrebDox

Dokumentarni film “Bijesne bakice”, o dvije devedesetgodišnjakinje koje u razgovorima s raznim ljudima, od beskućnika do tajkuna s Wall Streeta, pokušavaju pronaći odgovor na pitanje je li uistinu nužan ekonomski rast i kuda sve to vodi, otvorio je u nedjelju jedanaesto izdanje međunarodnog festivala ZagrebDox.

Bit će ovo dobar, opušten i zanimljiv festival koji će dostojno uvesti Zagreb u drugo desetljeće njegova života, on u Zagreb dovodi drugačije dokumentarne filmove od onih kakvi su se nekada snimali, a nadamo se da time potiče nove ideje i autore, rekao je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski na otvorenju u kinu Cineplexx Centra Kaptol. Susret svjetskog, regionalnog i hrvatskog filma uvijek je bila važna nit vodilja za festival, dodao je.

Po njegovim riječima, festival je u proteklih deset godina veliku pozornost davao razvijanju dijaloga kojega, ustvrdio je, u ovoj zemlji još nedostaje, a s tim ciljem ove je godine uveo dokumentarističku platformu ZagrebDoXXL, putem koje će se sveobuhvatnije istraživati različite teme i autori.

Otvorivši festival, zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić, zahvalio je što festival omogućuje da se u Zagrebu prati recentna svjetska produkcija dokumentarnog filma, a ove godine osobito veseli veliki broj hrvatskih autora. Festival ćemo podupirati i dalje, on je zasigurno i jedna od manifestacija koja doprinosi Zagrebu u njegovoj kandidaturi za europsku prijestolnicu kulture 2020., koja se priprema ovih dana, istaknuo je.

ZagrebDox će do 1. ožujka prikazati oko 150 nagrađivanih filmova u 16 programa, među kojima su i dva nova, “Triler Dox” i “Blistok”. Prvi donosi dokumentarce napravljene poput igranofilmskih trilera snimljenih u popularnom skandinavskom stilu, a drugi se bavi temom Bliskog istoka, njegovim odnosom s ostatkom svijeta i svakodnevnim tamošnjim problemima.

Za nagrade u međunarodnoj konkurenciji natjecat će se, među ostalima, kandidat za Oskara, britanski film “Virunga”; pobjednički film IDFA-e “O ljudima i ratu”; pobjednik DOK Leipziga, francuski film “Pravila igre”, 15-minutni nizozemski film “Olupina” , dokumentarna melodrama “Besani u New Yorku”, a u regionalnoj konkurenciji austrijski “U podrumu”, talijanski “S mladenkine strane”, te mađarski “Kainova djeca”.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Dario GRZELJ

Leave a Reply