Obrtničke komore Zagreba i Mainza potpisale sporazum o suradnji

Obrtničke komore Zagreba i Mainza potpisale sporazum o suradnji

Sporazum o suradnji između obrtničkih komora Zagreba i Mainza potpisan je u petak kao nastavak uspješne suradnje hrvatskih i njemačkih obrtnika, a svečanosti u Mainzu nazočila je i obnašateljica dužnosti zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek koja je s gradonačelnikom Mainza Michaelom Eblingom razgovarala o suradnji gradova i njihovoj važnoj ulozi u povezivanju gospodarstvenika i pokretanju gospodarstva.

Švaljek i Ebling složili su se da je sporazum dviju komora jedan od dobrih primjera suradnje i razvoja gospodarskih odnosa Zagreba i Mainza, dvaju gradova koji su prijateljstvom povezani punih 47 godina.

“U stvaranju preduvjeta za poduzetničko djelovanje Grad Zagreb bilježi kontinuirani napredak. Trećina svih poduzetnika u Hrvatskoj registrirana je upravo u glavnom gradu, a oni zapošljavaju oko 40 posto ukupno zaposlenih i ostvaruju više od polovine ukupnih prihoda Hrvatske”, rekla je Sandra Švaljek obraćajući se brojnim uzvanicima u Hrvatskom gospodarskom savezu, jedinoj komori u Njemačkoj koja je zadužena za industrijsko – trgovačke odnose s Hrvatskom.

Najavila je da će Zagreb uskoro otvoriti prvi Poduzetnički centar koji će pružati besplatnu stručnu podršku poduzetnicima u raznim segmentima poslovanja, a s ciljem da se u konačnici razvije u “one stop shop” i za inozemne investitore kako bi im se olakšao ulazak na hrvatsko tržište. Naglasila je kako je Zagreb značajan i kao znanstveno–tehnološko središte jer s područja Zagreba i susjedne Zagrebačke županije dolazi čak 46 posto prijava za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Zagrebačko izaslanstvo u Mainzu je posjetilo Centar za gospodarenje otpadom, Razvojnu agenciju i Obrtnički centar u izgradnji što će, u kontekstu pripreme takvog centra u Zagrebu uskoro postati tema uže suradnje i razmjene iskustva, znanja i tehnologija.

Uz Švaljek i predsjednika Obrtničke komore Zagreb Ivana Obada koji je, zajedno s kolegom iz Mainza potpisao Sporazum o suradnji na području obrazovanja, usavršavanja i zapošljavanja, u zagrebačkom izaslanstvu bili su i pročelnice Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada te Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Jadranka Veselić Bruvo i Mirka Jozić, pomoćnica pročelnika Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Sandra Tucak Zorić, voditeljica Službe za međugradsku i međunarodnu suradnju Vesna Šimić, savjetnik pročelnika Ureda gradonačelnika Tihomir Majić te dopredsjednik Obrtničke komore Zagreb Miroslav Čihak.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR/arhiva

Leave a Reply