Osnovan Centar za profesionalnu rehabilitaciju

Osnovan Centar za profesionalnu rehabilitaciju

Grad Zagreb i Republika Hrvatska, s udjelima 60 prema 40 posto, osnovali su Centar za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb, koji će osobama s invaliditetom omogućiti lakši ulazak u svijet rada i zadržavanje radnih mjesta.

Ugovor o osnivanju prvog takvog centra u državi potpisali su u četvrtak zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Švaljek je istaknula da su za Centar predvidjeli prostor u Ilici 29, veličine 180 četvornih metara. Za početak rada država je za ovu godinu osigurala milijun kuna, a Zagreb tri milijuna kuna.

Osnivanjem takvih centara osiguravamo da i osobe s invaliditetom ostvare svoje Ustavno pravo na rad i doprinosimo zapošljivosti te posebno ranjive skupine, istaknula je Švaljek.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna najavila je da bi Centar trebao početi raditi do ljeta, a osim Zagreba pokrivat će i okolni “prsten”.

Mrsić je ocijenio da će u prvih šest mjeseci kroz Centar proći barem tisuću ljudi, te najavio “novu eru” za sve koji se nađu u poziciji da zbog bolesti ili prirode posla moraju mijenjati radno mjesto i zbog toga proći dodatnu rehabilitaciju.

Dosad se to rješavalo tako da bi ljudi završili na Zavodu za zapošljavanje kao višak ili kroz invalidske mirovine, koje su izuzetno male, napomenuo je.

Mrsić kaže da je lani zaposleno najviše osoba s invaliditetom, a taj trend vidi se i ove godine, od kada se provodi novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Novi zakon propisao je da svi poslodavci koji zapošljavaju više od 20 radnika, a takvih je u Hrvatskoj trenutno 7.900, moraju zaposliti barem jednu osobu s invaliditetom, odnosno tri posto na ukupan broj zaposlenih. To znači da bi u Hrvatskoj trebalo biti 26.000 radnih mjesta za osobe s invaliditetom.

“Bilo je puno povika da nećemo uspjeti jer nema dovoljno osoba s invaliditetom koje mogu raditi na tim radnim mjestima, ali prema zadnjim podacima u Očevidniku koji vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje upisano je preko 11.000 osoba s invaliditetom koje su zaposlene u tvrtkama koje imaju obvezu kvotnog zapošljavanja, a za još 3.000 do 4.000 u tijeku su provjere”, istaknuo je Mrsić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply