Hrvatski dan nepušenja – Dan bez dima

Hrvatski dan nepušenja – Dan bez dima

Dan bez duhanskog dima ove se godine obilježava u srijedu 18. veljače, a predstavlja nacionalni dan kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja barem na 24 sata. Hrvatski dan nepušenja simbolično se obilježava na prvi dan Korizme, jer dio pušača upravo u Korizmi razmišlja o prestanku pušenja. 

OTVORENA VRATA POLIKLINIKE ZA BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA

Povodom Hrvatskog dana nepušenja Poliklinika za bolesti dišnog sustava u subotu 21. veljače 2015. u prostoru Poliklinike na adresi Prilaz baruna Filipovića 11 organizira „Otvorena vrata Poliklinike“. Tim povodom pozivamo pušače starije od 40 godina da se odazovu i dođu u Polikliniku gdje će u vremenu od 9-12 sati bez prethodne najave, bez uputnice i besplatno moći obaviti spirometriju, a po potrebi i druge pretrage koje uključuju RTG snimku pluća i koncentraciju kisika i ugljičnog monoksida u perifernoj krvi, te procjenu rizika od razvoja kronične opstruktivne plućne bolesti.

ŠKOLA NEPUŠENJA U ZAGREBU

Ukoliko želite prestati pušiti možete se uključiti u Školu nepušenja koju organizira  Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Temeljni program škole traje pet dana, a u okviru uvodnog programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Nakon prvog tjedna polaznici se okupljaju jednom tjedno tijekom tri tjedna u tzv. senzibilnu grupu podrške u kojoj razmjenjuju svoja iskustva, raspravljaju o pojedinačnim problemima vezanim uz odvikavanje od pušenja i nastoje međusobno jedno drugome pomoći da ustraju u svojoj odluci.

Premda se model odvikavanja temelji na radu u grupi, rad je usmjeren svakom pojedincu, od spoznavanja motivacije pojedinca za prestanak pušenja, određivanja tipa pušača do analize dosadašnjih neuspjeha i pronalaženja novih motiva. Pojedinačno se analiziraju prednosti prestanka pušenja, važnost pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača. Polaznike grupe uči se o pravilnoj prehrani, važnosti tjelovježbe itd. Važno je polaznike povremeno kontaktirati telefonom tijekom sljedećih šest mjeseci od prestanka pušenja kako bi im pružali potporu, a i evaluirali učinkovitost rada. Cilj programa je omogućiti profesionalnu pomoć zainteresiranim pušačima koji žele prestati pušiti. Korisnici ovog programa su pušači koji su motivirani za prestanak pušenja, a zainteresirani su za stručnu pomoć u obliku grupne terapije. Program provode djelatnici Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Broj polaznika ograničen je od 8 do 15 polaznika. Škola traje pet dana u trajanju od dva sata.

Sve informacije o Školi nepušenja zainteresirani mogu dobiti pozivom na broj telefona Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti 01/ 3830 066.

Djelatnici Odjela za javno zdravstvo, Službe za javno zdravstvo Nastavnog zavoda „Dr. Andrija Štampar“ održati će povodom Hrvatskog dana nepušenja dvije interaktivne radionice primarne prevencije pušenja 23. i 24. veljače 2015. za učenike sedmih razreda Osnovne škole „Voltino“. Osim poruke o štetnosti pušenja, na radionicama nastoje naučiti mlade kako se oduprijeti pritisku vršnjačke grupe, kako protumačiti pušenje svojih roditelja i ne povesti se za njihovim primjerom, te kako pomoći prijatelju koji počinje pušiti.

Za mlade je pripremljena brošura „Pomozi prijatelju da prestane pušiti“ koja sadrži savijete kako razumjeti vršnjaka/prijatelja koji puši, kako ga motivirati na prestanak pušenja i pružiti mu potporu tijekom krize.
Za roditelje je pripremljena brošura „Kako možemo pomoći djeci da se odupru pušenju?“ koja upućuje roditelje da je važno djeci pružiti pozitivan primjer, otvoreno, iskreno i argumentirano razgovarati s djecom, učiti ih da se brinu o svome zdravlju, racionalnom ponašanju, te na koji način reagirati ako roditelji saznaju da im djeca puše.
Brošure i letak Škole nepušenja dostupne su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16 i na web stranici www.stampar.hr

Tekst/Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply