U Muzeju Grada Zagreba održane 16. Žive slike

U Muzeju Grada Zagreba održane 16. Žive slike

“Iza nas su još jedne Žive slike, predfašnički vikend prepun veselja, entuzijazma, krafnica, prekrasnih povijesnih kostima, druženja s povijesnim ličnostima našega grada i prilike da se na zabavan način nauči nešto novo o zagrebačkoj povijesti!” priopćili su iz Muzeja  Grada Zagreba.

Šesnaestu godinu zaredom, posjetitelji su uživali u zagrebačkom vremeplovu, družeći se sa sedamdesetak povijesnih ličnosti kroz cijeli stalni postav Muzeja, te kroz aktualnu izložbu Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu.

Muzej grada Zagreba jedina je gornjogradska kulturna institucija, koja je i u nedjelju, 15. veljače, otvorila vrata svojim posjetiteljima. Unatoč jakim mjerama osiguranja zbog inauguracije predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, u Muzeju Grada Zagreba su željeli zbog posjetitelja tradicionalno predfašničko događanje, prethodno najavljeno za oba dana vikenda, održati kako je i najavljeno.

“Veseli nas da je i u nedjelju na Živim slikama bilo puno posjetitelja, a oba dana posjetilo nas je njih gotovo tri i pol tisuće. Uvijek nam se iznova raduju i vraćaju, prepoznaju naš trud i entuzijazam, te uživaju u svemu što smo za njih pripremili.”- piše u priopćenju Muzeja Grada Zagreba.

A pripremili su zaista mnogo: uz tradicionalne, nezaobilazne likove kao što su kralj Bela IV., Crna kraljica Barbara Celjska, klarisa Judita Petronila Zrinska, barunica Ana Marija Rauch, ban Josip Jelačić, Ljudevit Gaj, izumitelj Slavoljub Penkala, bio je tu i pjesnik Tin Ujević, trgovac Naum Mallin, zatim likovi vezani uz izložbu Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu, kao što su veletrgovac i mecena Šandor Aleksander, tajnica Odbora zagrebačkih gospođa za ratnu pripomoć Klotilda Cvetišić, osnivač zagrebačke ortopedije dr. Božidar Špišić, bolničarka Hana Mašek, kipar Robert Frangeš Mihanović, supruga veterinara u Stabilnoj bolnici erarskih konja, vojnik 25. pješačke pukovnije i drugi.

U predvorju Muzeja u subotu je održana i radionica fašničkih maski za sve uzraste. Posjetitelji su mogli izraditi vlastitu masku-krinku, pod kojom su se zatim zaputili u prošlost grada upoznajući njegove povijesne ličnosti.

Na Živim slikama sudjelovao je i tumač za hrvatski znakovni jezik, čime su ovo događanje približili i osobama s invaliditetom.

“Vidimo se i sljedeće godine na sedamnaestim Živim slikama!” poručuju iz Muzeja  Grada Zagreba.

Leave a Reply