Teatar poezije na dan zaljubljenih u Muzeju prekinutih veza

Teatar poezije na dan zaljubljenih u Muzeju prekinutih veza

U subotu, 14. veljače 2015. u 20 sati Teatar poezije u Muzeju prekinitih veza priređuje poetsku pretstavu “Sve što ti želim reći.”

Dramski umjetnik Goran Matović, najistaknutiji zagovornik pjesničkog teatra u Hrvatskoj, uz podršku Irene Šekez Sestrić, rekapitulira ljubavni govor 20. i 21. stoljeća.

Predstava “Sve što ti želim reći” svojevrsna je ispovijest dvoje ljubavnika koji razgovaraju kroz poeziju u formi konkretnog dijaloga. Stihovi najvećih pjesnika 20. i 21. stoljeća (Ujević, Šimić, Parun, Borges, Majakovski, Dedić, Antić, Dautbegović…) kolažirani su na način da se međusobno povezuju  i ulančavaju. Kroz poetski razgovor dvoje glumaca publika se upoznaje s njihovom ljubavnom pričom, od prvog susreta, preko turbulentnih uspona i

padova…

Likovi (muškarac i žena) kojima se ne znaju imena, upoznaju se slučajno. Čitajući svoje horoskope u novinama, već na samom početku naslućuje se energija njihovih temperamentnih i kompliciranih karaktera. Zati slijedi zavođenje kroz fragmente Dalijevih pisama Gali i Svilu Jozefine Dautbegović, zaljubljivanje kroz Šimića, Ujevića, Vesnu Parun i Paula Eluarda, te fatalna ljubomora i posesivnost kroz stihove Majakovskog,Borgesa i Branislava Glumca.

Predstava je građena udjelom poezije, dokumentarnog svjedočanstva o prvom susretu i horoskopskih projekcija .

Drugi dio predstave je dinamičan, nabijen erosom i prkosom dviju strastvenih naravi koje se svađaju i mire, rastaju i sastaju, uzdižu do zvijezda i padaju u ponore…..

Predstava završava Arsenovom pjesmom “Ne daj se Ines” u formi dijaloga,kao svojevrsnoj rekapitulaciji njihove ljubavne sudbine. Ovo je komorno, intimno i na neki način salonsko scensko djelo lišeno bilo kakve dekoracije. Sjajan tekst, posvečenost aktera na sceni, cabaretska otvorenost i maestralna glazba poljskog kompozitora Zbigniewa Praisnera daju ovom događaju posebnu uzbudljivost.

Leave a Reply