Zoološki vrt za Valentinovo organizira “Seksi ture ZOO vrtom”

Zoološki vrt za Valentinovo organizira “Seksi ture ZOO vrtom”

U povodu Valentinova tijekom subote i nedjelje, 14. i 15. veljače, posjetitelji zagrebačkog Zoološkog vrta moći će upoznati neobične načine udvaranja i razmnožavanja životinja, priopćio je ZOO.

“Seksi ture ZOO vrtom”, pod vodstvom edukatora kreću u 10, 12 i 14 sati.

“Amorove strelice kobne su po stanovnike Maksimirske šume. Rezultat su mnogobrojni mališani koji tijekom proljeća i ljeta proviruju iz svojih nastambi. Zbog toga su edukatori Vrta u povodu Valentinova odlučili Zagrepčanima predstaviti životinjski svijet ‘od barenja do parenja'”, navode u priopćenju.

Dodaju kako “udvaranje zečevima traje kratko, dok se neke životinje, poput mongolskih ždralova i crnih labudova, upuštaju u dugotrajne raskošne plesove, mašući krilima i izvijajući vratove. Lavovi i leopardi više vole grublju igru, s dosta frktanja i ugriza, dok nježni mužjaci crnokljunih tukana izabranice svoga srca pokušavaju očarati darivajući im hranu”.

Mužjaci krokodila zbilja imaju posla jer svoje nezainteresirane ženke moraju impresionirati kompliciranim koreografijama u kojima svijaju repove pod neobičnim kutevima, pršću ih vodom i bjesomučno treskaju svojim tijelom, a sve za ljubav za jednu noć. Doslovno, jer nakon uspješnog parenja mužjaci dotičnu ženku vjerojatno više nikad neće sresti.

Za razliku od njih, kako navode u ZOO-u, crni labudovi ostaju zajedno cijeli život. Donedavno se vjerovalo da su potpuno monogamni, ali najnovija istraživanja ipak govore da crne labudice tu i tamo “šaraju” te uredno drže još jednog ljubavnika sa strane. Za svaki slučaj, jer gotovo četvrtina svih crnih labudova su istospolne orijentacije tako da labudice imaju sto muka dok pronađu slobodnog partnera za nastavak loze.

Kao sušta suprotnost relativno predanoj monogamiji crnih labudova, mužjaci dvogrbih deva diče se haremom od dvadesetak ženki. Iako žive u pustinjama, za njih sušne sezone, što se parenja tiče, definitivno nema. Barem jedna od njih dvadeset “past će” na predivnu crvenu vrećastu tvorevinu koju mužjaci napuhuju kroz usta.

U ZOO-u kažu kako je termin za sudjelovanje u programu potrebno unaprijed rezervirati najkasnije do petka, 13. veljače. Program je namijenjen samo za starije od 12 godina.

Svi oni koji su posvojili neku životinju iz zagrebačkog Zoološkog vrta u proteklih godinu dana, od 14. veljače 2014., na Valentinovo mogu Zoološki vrt posjetiti besplatno. Onima pak koji tek razmišljaju o prigodnom daru, edukatori ZOO-a predlažu posvojenje nekog od zaljubljenih parova životinja poput mara, azijskih patuljastih vidri, mongolskih ždralova, crvenokljunih labuda te dvogrbih deva…

Foto: Mario Ćužić/ZNA.HR

Leave a Reply