Zagreb u svjetskom vrhu po broju sudionika u “Svjetskom danu zimskog bicikliranja”

Zagreb u svjetskom vrhu po broju sudionika u “Svjetskom danu zimskog bicikliranja”

U petak se obilježava “Svjetski dan zimskog bicikliranja na posao”, međunarodna inicijativa promicanja vožnje bicikla u svim vremenskim uvjetima, a Zagreb je ove godine pri samom vrhu po broju prijavljenih sudionika.

Udruga Sindikat biciklista poziva građane iz cijele Hrvatske da se prijave preko internetske stranice /WinterBikeToWorkDay.org/, na kojoj je postavljena interaktivna karta svijeta. Simboličnim pahuljicama bit će obilježeni ljudi iz cijelog svijeta koji su odlučili u petak biciklirati bez obzira na vremenske uvjete.

“Taj događaj prate biciklisti cijelog svijeta, šalju fotografije i filmove svog bicikliranja kroz snijeg, pošaljimo i mi prizore zimskog bicikliranja iz ledenog i sunčanog Zagreba,” poručuje Sindikat biciklista u priopćenju.

Napominje da je u ponedjeljak navečer Zagreb bio na samom vrhu prijavljenih sudionika – samo nekoliko sudionika manje od prošlogodišnjeg “grada pobjednika” – Oulua iz Finske.

Akciji će se pridružiti i zaposlenici danske ambasade koji su veliki zagovornici bicikliranja, a Nextbike – sustav javnih bicikala, u četvrtak najavljuje povratak na ulice pa svatko može sudjelovati u akciji.

Novi rezultati najavljeni za četvrtak obećavaju da će možda Zagreb barem po nečemu pozitivnom zasjati na prvom mjestu, poručili su iz udruge.

“Prijavom svaki pojedinac može promicati Hrvatsku u ovom pokretu, i pokazati zimskim službama kako snijeg treba čistiti i s biciklističkih staza, jer one ne služe za odlaganje snijega”, poručio je Vladimir Halgota iz “Sindikata biciklista”.

Ukoliko bude imao najviše prijavljenih bit će to visoko postavljena ljestvica za zimsku službu iduće godine, jer će oči cijelog svijeta biti usmjerene na ovogodišnjeg pobjednika.

Volonteri će u petak ujutro na nekim točkama u Zagrebu simboličnim poklonima (Dukatov jogurt, banana i naranča) nagrađivati zimske bicikliste, kojih iz godine u godinu ima sve više, pozivani su svi da se pridruže ovoj akciji.

“Hladne ruke, toplo srce – hvala što vozite bicikl iako je hladno”, poruka je udruge.

Foto: Facebook Sindikat biciklista

Leave a Reply