GRADSKA SKUPŠTINA: Grad Zagreb dobio zeleno svijetlu za isticanje kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

GRADSKA SKUPŠTINA: Grad Zagreb dobio zeleno svijetlu za isticanje kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Nakon devet sati rasprave na red je došla 13. točka dnevnog reda koja je uvrštena po hitnom postupku, Prijedlog zaključka o isticanju kandidature Grada Zagreba za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Vizija Grada Zagreba kao URBANOG INKUBATORA ostvaruje se pomicanjem granica u svim, za Grad značajnim područjima rada i djelovanja, primjenom poduzetničkog pristupa – pristupa koji se ne zadovoljava s postojećim, koji u kreativnom procesu traži nove ideje i teži stvaranju novih vrijednosti.

Za pojedinačnu raspravu javili su se Davor Štern, Tomislav Stojak, Darinko Kosor i Ivan Tepeš.

-Imam prijedlog koji ću iznijeti, i bilo bi dobro da je usvojite, novaca u kulturi uvijek nedostaje, uvođenjem kulturne takse koja bi se naplaćivala turistima i da se tim novcem financira program u Gradu Zagrebu.- predložio je Davor Štern

Projekti koji su u nadležnosti Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada također će pridonijeti obogaćivanju prijave Grada Zagreba za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

-Pozdravljam ovaj prijedlog i zanima me zašto ovo ide po hitnom postupku. Zadovoljan sam sa svime što je Tedi Lušetić rekao, i mislim da ćemo imati jednu tematsku sjednicu na tu temu. – rekao je Ivan Tepeš

-Odudarat ću se od ove dvije rasprave, nesretan sam da se na ovakav način raspravlja, strašno me to žalosti, mi ne nudimo koncept. Mi nudimo samo dobre želje. Grad nema kulturnu strategiju da bi se mogao pripremiti za ovako nešto. Zagreb je jedan od 7 gradova koji se natječe za europsku prijestolnice kulture. U zaostatku smo pola godine, dok su u u nekim gradovima u Hrvatskoj napravljene Internet stranice,  održane su rasprave na svim razinama, a  kod nas je sve napisano na tri lista papira. – rekao je Tomislav Stojak

-Glavni gradovi ne dobivaju ovakvu kandidaturu, jer u EU nikada nije odabran glavni grad za europsku prijestolnicu kulture. – rekao je Darinko Kosor

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin objasnila je da se koncept za EU prijestolnicu kulture stalno mijenjao, pa su tako u nekoliko navrata i glavni gradovi ipak ponijeli tu titulu, primjerice Riga i Luxembourg.

-Nije točno da glavni gradovi ne dobivaju kandidaturu, jer Riga je to dobila, na isti način želim demantirati navode Stojaka, koji kaže da to trebamo obrazlagati pred hrvatskom komisijom. Program se predstavlja pred europskom komisijom u kojoj sjede dva člana iz Hrvatske. Naš konzultant je čovjek koji je pripremio pobjednički grad Linz. Strategije koje se traže su šablonske i nisu neka nauka. Naša prednost je što dolazimo sa ovih područja i što možemo ponuditi kulturnu raznovrsnost i pokazati nešto novo. – rekla je Vesna Kusin.

Projekti u nadležnosti Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada koji obuhvaćaju područja iz kulturnog i kreativnog sektora su sljedeći: – 2 mrežna (regionalna) projekta Sjeverozapadne Hrvatske – Regija digitalnih muzejatunel osjeta Grič i Zagrebački kreativni klaster Gredelj – revitalizacija lokacija starih industrija – projekt Paromlin i projekt Blok Badel – obnova kulturne baštine – Stari grad Susedgrad – Zagrebački velesajam – revitalizacija u inovativno urbano područje sa znatnim udjelom kulturnih sadržaja i aktivnosti – pješačko – biciklistički most Jarun – inovativno – tehnološki park – Tehnički muzej.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply