ZAGREBAČKA FILHARMONIJA: Koncert in memoriam Lovro von Matačić

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA: Koncert in memoriam Lovro von Matačić

Ako nije toliko dobar kao ja, onda je samo bolji od mene“  – tako je o slavnom Lovri von Matačiću govorio još slavniji Herbert von Karajan.
O Lovri von Matačiću i njegovom značaju ne samo u hrvatskoj, nego i u europskoj i svjetskoj glazbi zna se nadaleko, ali Zagrebačka filharmonija, kao što i predstoji takvim veličinama,  svake se godine In memoriam koncertom  prisjeti svog dugogodišnjeg šefa dirigenta – Lovre von Matačića.

  1. g. stao je prvi put za pult Zagrebačke filharmonije. Nakon Londona, Berlina, Beča, Rima, Tokija… vratio se u Zagreb i od 1960.-1970.g. obavljao funkciju šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije koja je zajedno s njim stekla svjetski glas.

Tvrdio je da je „samo skromni interpretator genijalnih djela“. I uistinu, bio je jedan od ponajboljih interpretatora genijalnih Wagnerovih djela. Stoga, koncert Zagrebačke filharmonije u petak, 13.2. u dvorani Lisinski, programski će biti posvećen Richardu Wagneru i nekima od najljepših djela iz njegovih redom najpoznatijih opera: Tristan i Izolda, Tannhäuser, Lohengrin, Rienzi

Orkestrom će tom prigodom ravnati ugledni hrvatski dirigent, akademik Pavle Dešpalj, a glasovima uveličati soprani: Gorana Biondić, Veronika Hardy, Tanja Ruždjak, mezzosoprani Martina Đurđević, Iva Krušić, Martina Menegoni te alti Tena Lebarić i Sonja Runje.

Prisjetimo se velikog umjetnika koji je svojim ugledom  glas o Hrvatskoj te zvuk i ime Zagrebačke filharmonije pronio daleko po svijetu!

 

 

Leave a Reply