U Zagreb dolazi više od 500 klizačica!

U Zagreb dolazi više od 500 klizačica!

U jubilarnoj 15. sezoni organiziranja velikih međunarodnih natjecanja u sinkroniziranom klizanju u Gradu Zagrebu, Hrvatski klizački savez dobio je povjerenje Svjetske klizačke organizacije da bude tek drugi u povijesti koji je ugostio sva velika prvenstva u ovom sportu, što je do sada uspjelo samo Helsinkiju!

Naime, Ledena dvorana zagrebačkog Doma sportova 13. i 14. ožujka 2015. ugostiti će 2. ISU Svjetsko juniorsko prvenstvo, jedino natjecanje koje je nedostajalo na popisu domaćinstava nakon što smo čak dva puta organizirali Svjetsko seniorsko prvenstvo (2004. i 2009.), te 2002. godine i Svjetski juniorski kup. Uz to, Ledena je ugostila i čak 12 Trofeja Zagrebačkih pahuljica.

– U dosadašnjih 14 godina organiziranja najvećih natjecanja, sinkronizirano klizanje je u Zagreb dovelo 129 različitih ekipa iz 21 zemlje sa svih kontinenata svijeta, oko 10.000 klizačica, trenera, sudaca, navijača i više od 95.000 gledatelja. Vjerujemo kako će se i ovoga puta kao i do sada tražiti karta više, a ponovo ćemo imati popularne cijene ulaznica od 20 kuna za dvije osobe – rekao je Zoran Kovačević, čovjek koji je prije 18 godina doveo ovaj sport u Hrvatsku i koji je počasni predsjednik KSK Zagrebačke pahuljice i potpredsjednik Organizacijskog odbora SP-a.

Ovoga puta u Zagreb dolazi više od 500 klizačica, 24 najbolje svjetske ekipe iz 19 zemalja svijeta.

– Ukupno ćemo imati više od 2.000 stranih gostiju, a prvi dolaze iz Australije već 5. ožujka zbog aklimatizacije – istaknula je Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza i Organizacijskog odbora SP-a.

– Ponosni smo što ćemo organizirati ovo prvenstvo u godini u kojoj se vodi velika inicijativa kako bi sinkronizirano klizanje ušlo u olimpijsku obitelj i bilo na programu Zimskih olimpijskih igara 2018. u Južnoj Koreji. Prema posljednjim informacijama mjesto bi moglo imati 12 najboljih reprezentacija svijeta, a kako smo mi na prošlom SP-u bili 13., svakako smo u konkurenciji za plasman na ZOI – dodala je Paliković Gruden.

Među najboljim svjetskim klizačicama do 19 godina nastupiti će i reprezentacija Hrvatske koja ovoga vikenda, u subotu i nedjelju na jakom turniru u Milanu ima posljednju provjeru za SP u Zagrebu.

Naslov iz Helsinkija od prije dvije godine u Zagrebu će braniti finska ekipa Musketeers, trenerice Anu Oksanen koja ima i aktualno svjetsko seniorsko zlato, a ove godine slagala je program i seniorkama Zagrebačkih pahuljica.

Leave a Reply