ZVANE BRUMNIĆ: SDP neće popustiti kada je u pitanju gradski interes

ZVANE BRUMNIĆ: SDP neće popustiti kada je u pitanju gradski interes

Na redovitoj konferenciji za medije SDP-ovi zastupnici komentirali su aktualna gradska događanja vezana uz Svetice, otpad, Zagrebački holding i sjednicu Gradske skupštine koja će se održati ovog četvrtka.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumnić podsjetio je da je ta “sapunica” krenula prije više od godinu dana dodjeljivanjem prostora SRC Svetice Hrvatskom nogometnom savezu prije raspisivanja natječaja, na što je SDP prvi upozorio. Konstatirao je da je dobro da je SDP reagirao na vrijeme i kada je na klupe u gradskoj skupštini došao nedorađeni ugovor od 13 članaka u kojemu nije bio definiran javni interes niti interes atletičara jer da je nacrt usvojen, sada bi se pripremala revizija ili raskid tog ugovora. Naglasio je i da SDP neće popustiti kada je u pitanju javni gradski interes i dodao da je SDP za sve “zdrave” investicije, ali ne pod svaku cijenu ako interes grada nije jasno definiran.
SDP-ovci su podsjetili na činjenicu da se problem otpada ne rješava nego se uporno “gura pod tepih” odnosno u Robne terminale, prostor koji bi trebao služiti za obavljanje gospodarske djelatnosti, a ne kao odlagalište glomaznog otpada.
 
Tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger osudio je potpisivanje novih aneksa ugovora direktora podružnica Zagrebačkog Holdinga koji su sklopljeni na prošli Badnjak. Kazao je kako je time za njih osigurana još jedna dodatna privilegija – osigurano radno mjesto ili bogata otpremnina. “Mogu birati što im više odgovara. A rezultat? Ma rezultat nije važan jer ionako ovisi o cijenama koje su jednostrano određene. Samo treba zahvaliti djedu Božićnjaku ili gospođi Mraz u ovom slučaju.” izjavio je Etlinger.
Povukao je paralelu s radnicima Holdinga “pravim i vrijednim šljakerima” koji su prisiljeni raditi preko agencije na bazi mjesečnih produženja ugovora čija je plaća manja za isti posao, bez prava iz kolektivnog ugovora, sa manje dana godišnjeg ugovora što im svakako uzrokuje veliku neizvjesnost i stres. SDPovci su nedvosmisleno podržali njihove napore kako bi se njihova radnička prava izjednačila s ostalim radnicima tog poduzeća. “Društvo koje je solidarno nema građana prvog i drugog reda, u Holdingu nažalost postoje radnici prvog, drugog i trećeg reda” konstatirao je tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger.
 
Potpredsjednik gradske organizacije SDP-a Zvane Brumnić komentirao je da je odluka o davanju u zakup javnih prostora netransparentna i puna nelogičnosti. Promjene odluke o spomeničkoj renti nazvao je kozmetičkima jer “svima su puna usta rasterećenja poduzetnika od nameta”, a ovom promjenom se propušta prilika da se to zaista i napravi. Nadovezao se i komentarom na program poticanja obrta i poduzrtništva gdje je pozvao dogradonačelnicu da jasno predstavi programe i mjere koje Zagreb nudi poduzetnicima jer je dojma da se po tom pitanju jako malo napravilo.
 
Upozorili su da su dobili mail “prevarenog” građana kojemu je Zagrebparking naplatio dnevnu kartu jer je umjesto ZG u SMS-u napisao ZA. “Ovakve greške bi se morale prihvatiti i ispraviti. Poanta naplate parkiranja nije izbijanje zadnje kune iz đžep, poanta je unaprjeđenje prometnog sustava i uređenje grada. Bar bi trebala biti, a nažalost nije.”
 
SDP je također predložio zaključak da se prijedlozi statuta URIHO-a, centra za rehabilitaciju SILVER i centra za rehabilitaciju”Mali dom-Zagreb” vrate na doradu zbog nejasnoća kako u praksi nebi stvorili probleme u što vjeruju ako se usvoje trenutni prijedlozi.
Foto:Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply