SANDRA ŠVALJEK: Snijeg ne uzrokuje nikakve probleme u zagrebačkom prometu

SANDRA ŠVALJEK: Snijeg ne uzrokuje nikakve probleme u zagrebačkom prometu

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek u petak predvečer je obišla bazu Zimske službe na Žitnjaku te poručila kako, prema njezinim saznanjima, nema nikakvih problema u prometu niti u javnom gradskom prijevozu.

“Ceste su nam čiste, čisti se i Sljemenska cesta i osposobljava da bude otvorena tijekom vikenda, odnosno već sutra”, izjavila je Švaljek novinarima. Ponovila je da snijeg nije pao u količinama koje su očekivali pa su službe u potpunosti bile spremne. Dodala je da se Operativni stožer Zimske službe sastao već u srijedu poslijepodne, pripremivši se i organiziravši kako bi spremno dočekali snijeg.

Voditelj Zagrebačkih cesta Alen Gospočić istaknuo je da su sve ekipe Zagrebačkih cesta, njih ukupno 227, izašle na teren između dva i pola tri u noći. “Preventivno su posipali ceste, a ujutro je krenuo pravi snijeg i ceste su dobro bile natopljene solju, tako da se odmah nije ni primao”, rekao je Gospočić.

Istaknuo je da su cijeli dan na terenu, sve ekipe rade, zastoja nema i sve funkcionira besprijekorno. Očekuje da će snijeg prestati padati te najavljuje da tijekom sutrašnjeg dana, što se snijega tiče, moraju grad dovesti u stanje potpune čistoće, kakvo žele da bude i u nedjeljno jutro kada se najavljuje minus 10 stupnjeva.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić također je kazao kako snijeg treba očistiti prije niskih temperatura. “Da ne bi dočekali niske temperature treba se jednostavno očistiti snijeg iz centra grada i iz rubnih dijelova te dočekati spremni sljedeći radni tjedan”, poručio je.

Gospočić je rekao kako je dosad potrošeno oko 1.500 tona soli i 1.500 tona sipine. “Kroz noć smo potrošili 800 tona i još toliko tijekom cijeloga dana, tu smo negdje 1.500 do 1.600 tona, sada još zbrajamo te učinke”, rekao je Gospočić. To je, dodao je, otprilike jedna desetina kapaciteta koje imaju. “Znači, deset ovakvih snježnih valova možemo izdržati”, poručio je Gospočić.

Marina Lovrečki zadužena za Malu zimsku službu rekla je da ta služba ima veliki broj specifičnih zadataka, a to se prvenstveno odnosi na čišćenje stajališta javnog gradskog prijevoza, okretišta tramvajskih, javnih stuba i drugih javnih površina namijenjenih pješacima. Istaknula je da je angažirano od 500 do 700 radnika koji ručno čiste snijeg te 100-tinjak ekipa razne mehanizacije s radnicima. Te ekipe po noći detaljno čiste snijeg u gradu.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply