Zagreb uvodi EDUROAM uslugu i odustaje od rekonstrukcije stadiona u Maksimiru

Zagreb uvodi EDUROAM uslugu i odustaje od rekonstrukcije stadiona u Maksimiru

Grad Zagreb u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu (SRCE) predstavio je u utorak projekt EDUROAM, besplatni internet za studente na području grada Zagreba uoči i za vrijeme održavanja Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016., te je najavio da zbog nedostatka novaca odustaje od rekonstrukcije maksimirskog stadiona.

Zagreb će osigurati potrebnu infrastrukturu za korištenje bežične mreže za sve sudionike Europskih sveučilišnih igara, koje će se sljedeće godine održati u Zagrebu i Rijeci, tako da se mogućnost korištenja bežične mreže sa sadašnjih 25 proširi na 59 lokacija u širem centru grada, rekla je zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek na konferenciji za novinare.

Grad je spreman podržati organizatore Igara i na drugim projektima, no od nekih projekata, kao što je rekonstrukcija stadiona u Maksimiru, morat će odustati zbog nedostatka financijskih sredstava, izjavila je Švaljek.

Također je demantirala neke napise u medijima da je Zagreb odustao od gradnje nogometnog kampa na Sveticama.

“I dalje pripremamo ugovor koji će biti kvalitetan za obje strane. U sadašnjem ugovoru između Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Grada Zagreba naišli smo na neke detalje koje nismo uspjeli riješiti do sjednice Gradske skupštine, pa smo u suradnji s HNS-om odlučili još malo poraditi na ugovoru koji će biti spreman do sjednice Skupštine koja će se održati 26. ožuka”, kazala je Švaljek.

Po njenim riječima nikakvih dodatnih ulaganja u bežičnu mrežu neće biti nego je Grad u suradnji sa SRCEM ponudio već postojeću infrastrukturu, koju već koriste građani i turisti, i sudionicima Europskih sveučilišnih igara.

Ravnatelj SRCA Zoran Bekić istaknuo je kako je uloga Centra da podupire sve projekte u zajednici i izrazio uvjerenje da će se mogućnost korištenja bežične veze uskoro proširiti na Rijeku i Opatiju.

“Naš je cilj omogućiti kvalitetno korištenje bežične mreže svim sudionicima Europskih sveučilišnih igara, kakve imaju na svojim sveučilištima, te osigurati istu razinu usluge našim studentima, profesorima i cjelokupnoj akademskoj zajednici”, kazao je pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Miroslav Milinović.

Glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. Marko Žunić najavio je da će Igre biti najveći sportski događaj koji je ikada održan u Hrvatskoj, potkrijepiti to podatkom da je na Univerzijadi 1987. u Zagrebu nastupilo 3.500 studenata sportaša, dok će na Igrama u srpnju iduće godine u Rijeci i Zagrebu nastupiti gotovo 6.000 sudionika.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply