TRIBINA 18./SUZANA RITZ: Budimo ljudi, jedni drugima

TRIBINA 18./SUZANA RITZ: Budimo ljudi, jedni drugima

…živim po zakonu cijeli život, poštujem zakon ali je vjera u institucije izgubljena. Da bi sve na ovom svijetu bilo bolje prvo mi ljudi moramo biti ljudi, pomagati jedni drugima. – poručila je Suzana Ritz na Tribini 18., XVIII  gimnazije u Zagrebu.

Tema tribine je bila “Prekinimo nasilje – odgojimo roditelje!”, obitelj kao izvor i rješenje problema nasilja među mladima, voditelji tribine otvorili su bezbroj pitanja na koje su gosti djelomično dali odgovor.

Na Tribini 18. sudjelovali su Suzana Ritz voditeljica savjetovališta Luka Ritz, Marko Štengl savjetnik u Obiteljskom centru, Mirjana Žnajder, ispred Ministarstva socijalne politike i mladih, Služba za mlade i Ivana Milas Klarić pravobraniteljica za djecu.

Kao uvod u temu pročitana je priča iz knjige Pogledajte djecu  autorice Leile Berg, priča je napisana po istinitom događaju.

Sudionici  tribine složili su se oko jedne stvari da nasilje u obitelji treba prijaviti, da  dijete koje je najčešće žrtva nasilja mora potražiti pomoć i mora imati podršku od svih institucija., ali u praksi to najčešće nije slučaj.

-Najviše roditelji vrše nasilje nad djecom, zatim šira obitelj, a u zadnje vrijeme nasilje vrše i susjedi koji sa obitelji djeteta nisu u dobrim odnosima, u porastu je nasilje u vezama kod adolescenata, samo se takva nasilja ne prijavljuju u tolikoj mjeri.- rekla je Ivana Milas Klarić pravobraniteljica za djecu.

– Od kuda duga povijest nasilja u obiteljima i zbog čega je ono prihvatljivo, 50 godina živjeli smo u društvu kojem je šamar, bio odgojna mjera, a tek unazad 20 godina taj šamar smatramo nasiljem i neprimjerenom mjerom odgoja, batina nije izašla iz „raja“, djeca se ne odgajaju nasiljem. Zato su tribine ili rasprave na ovu temu potrebne da se žrtva osvijesti.- rekao je  Marko Štengl, savjetnik u obiteljskom centru.

Novi obiteljski zakon nije donesen trenutno se provodi onaj iz 2003. godine, nasilje među mladima je u porastu, sam time nameće se pitanje da li postoji strategija borbe protiv nasilja među mladima.

-U Hrvatskoj ne postoji strategija borbe protiv nasilja među mladima, ne radi se na njoj i nije u planu. Strategija za borbu protiv naselja u obitelji postoji ali za mlade ne.- rekla je Mirjana Žnajder, ispred Ministarstva socijalne politike i mladih, Služba za mlade.

Sada je vaše vrijeme, ne budite glas u zadnji čas!

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply