Sve je spremno za 11. ZagrebDox

Sve je spremno za 11. ZagrebDox

Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 22. veljače do 1. ožujka 2015. u zagrebačkom Cineplexxu Centar Kaptol.

U proteklih deset godina ZagrebDox je posjetilo više od 200 000 gledatelja, a na oko 2 000 projekcija prikazano je više od 1 500 filmova. S približno 150 filmova u 16 programa, uzbudljivim programskim novitetima kojima će se još intenzivnije približiti iskustvo dokumentarnog filma gledateljima i velikim brojem filmaša i profesionalaca iz cijeloga svijeta festival ulazi u svoju drugu dekadu.

-Očekuje nas na ovogodišnjem Doxu 150 dokumentaraca. Filmova koji su s jedne strane pobjeđivali u Amsterdamu, Leipzigu, dakle najvećim festivalima, imamo dva filma koji su nominirani za Oscara, imamo filmova koji su nominirani za BAFTU. Dakle sve stvari koje će se sada održavati, standardni su programi u smislu međunarodnog, regionalnog, glazbenog.-rekao je Nenad Puhovski.

Službeni natjecateljski program ZagrebDoxa uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju, dokslužbeni program uključuje Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstoridoxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarce i ADU Dox. Spomenimo i nove posebne programe Trilerdox, Blistok i ZagrebDoXXL te dvije retrospektive hrvatskih dokumentaraca u selekciji filmske kritičarke ifilmologinje Diane Nenadić – Autorsku večer Vinka Brešana i Retrospektivu hrvatskih glazbenih dokumentaraca.

-S druge strane dovodimo dva nova programa Blistok radi se o filmovima koji se rade bliskim istokom i čitavom nizom kontroverzi u tom području i s druge strane program filmova dokumentarnih trilera. Filmova koji na neki način tematiziraju jedan žanr koji je inače tipično igrano filmski i književni, a mi ćemo ga predstaviti kao dokumentarni žanr,  sve skupa 150 filmova, osam dana i pet kina. – rekao je Nenad Puhovski.

-U svih pet dvorana kina Cineplexx prikazat ćemo skoro 150 dokumentaraca u 16 različitih programa. Cijena ulaznica i ove godine ostaje 20 kuna za dnevne projekcije te 25 kuna za večernje projekcije. Za program Teen Dox cijena ulaznice bit će 15 kuna. Već tradicionalno nakon zatvaranja festivala i dodjele festivalskih nagrada najboljim filmovima po izboru žirija, u nedjelju, 1. ožujka po cijeni ulaznice od 35 kn, naši će posjetitelji u programu The Best of Fest moći pogledati sve nagrađene filmove ovogodišnjeg ZagrebDoxa. I za ovo izdanje ZagrebDoxa, za naše posjetitelje, u dnevnim terminima besplatno prikazujemo sve filmove iz međunarodne i regionalne konkurencije uz još poneko iznenađenje.- rekla je Lucija Parać.

-Suradnja Hrvatskog Telekoma, dugogodišnjeg partnera vodećih filmskih festivala u Hrvatskoj, s Udrugom Factum traje već puno desetljeće i omogućuje uživanje u najboljim dokumentarcima sa ZagrebDoxa. Za ljubitelje dokumentarnih filmova diljem Hrvatske, koji ne mogu doći na sam festival, i ove smo godine omogućili gledanje vrhunskih naslova koji će ekskluzivno biti dostupni u MAXtv Videoteci, odmah nakon njihove projekcije na festivalu. Vjerujem da time pridonosimo širenju filmske kulture i obogaćujemo kulturni život svih stanovnika Hrvatske. Veselim se ovogodišnjem izdanju Festivala i vjerujem da ćemo svi uživati u vrhunskim dokumentarcima koje je za nas pomno odabrao mali, ali stručan tim pod vodstvom gospodina Puhovskog.- rekla je Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply