FOTO: “Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom” tema 55. teološko-pastoralnog tjedna

FOTO: “Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom” tema 55. teološko-pastoralnog tjedna

U Međubiskupijskom sjemeništu u utorak je u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta počeo 55. teološko-pastoralni tjedan s temom “Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom”.

Teološko-pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup teologa u promišljanju nad aktualnim temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi.

Dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić i rektor Sveučilišta Damir Boras zahvalili su kardinalu Josipu Bozaniću, vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljuću, biskupu Franji Komarici na podršci, te poručili da se društvo ne smije nasilno ponašati prema braku.

“U zajednicu ljudi ulaze zbog ljubavi, međusobnog razumijevanja i podrške, to nije nasilan čin stoga ne smijemo dopustiti da se društvo nasilno ponaša prema braku,” istaknuo je Matulić.

Nakon dekana Matulića prisutne je pozdravio i predsjednik Biskupske konferencije BiH, banjolučki biskup Franjo Komarica. U svom pozdravnom govoru izrazio je zahvalnost organizatorima što su se odlučili na ovu temu, s obzirom na izazove pastorala te bremenite i slojevite zadaće braka i obitelji u Crkvi i u suvremenom društvu.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić,veliki kancelar Katoličko bogoslovnog fakulteta, pozdravio je sve okupljene biskupe, a posebnonovog krčkog biskupa, fra Ivicu Petanjka, franjevca kapucina te sve ugledne goste koji su došli iz cijele Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine, Srbije, posebno iz Srijema i Bačke, te Crne Gore, osobito iz Boke Kotorske, kao i iz drugih europskih zemalja.

Kardinal Bozanić istaknuo je kako ovogodišnji Teološko-pastoralni tjedan stavlja pred sudionike razmišljanja na temu: Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom, te se time uključuju u nastojanja Crkve, koja dvije biskupske sinode posvećuje braku i obitelji.

– Podržimo naše obitelji, potičimo ih da prenose poruku života i zajedništva, neka budu oslonac onima koji posrću na putu te na taj način izgrađuju i samu Crkvu, koja je sigurno uporište svakoj obitelji. Obitelj treba biti škola opraštanja, uzajamnog prihvaćanja i suradnje, gdje ljubav roditelja potiče djecu na otvorenost i povjerenje, a privrženost djece na velikodušnost i zalaganje roditelja. Neka u našim obiteljima nestane psovke, ogovaranja, klevetanja, a zavlada blagoslov, kako bismo se mogli radovati s radosnima i plakati sa zaplakanima, biti istomišljenici među sobom, s vjerom da je dobro uvijek moguće!- Pozvao je sve prisutne u svom pozdravnom govoru kardinal Josip Bozanić

U svom pozdravnom govoru  apostolski  nuncij Alessandro D’Errico da je tema ovogodišnjeg teološko-pastoralnog tjedna posebno važna jer se uklapa u u kontekst crkvenog razmišljanja na koji potiče papa Franjo, i u pripravu za Redovitu skupštinu Sinode biskupa, koja će se održati u Vatikanu, u listopadu ove godine.

– Želio bih podijeliti s Vama svoju radost zbog izbora ove teme, koja svjedoči još jednom o vezama zajedništva Crkve Božje u Hrvatskoj sa Svetom Stolicom i o dinamizmu teološko-pastoralnog razmišljanja ovoga Fakulteta! Ova tema je vrlo aktualna zbog pastoralnih izazova s kojima se trebamo suočavati u okviru dubokih preobrazbi koje su se dogodile prošlih godina i zbog novih vidika koji su se otvorili nakon pune integracije Hrvatske u Europsku uniju. Pun sam povjerenja da će razmišljanja koja će iznijeti vrsni stručnjaci tijekom ovog Pastoralnog tjedna, dati svoj doprinos još većoj odgovornosti različitih sastavnica Božjeg naroda, u ovom novom razdoblju evangelizacije koju živimo i na koju gledamo s velikom nadom,- poručio je apostolski nuncij Alessandro D’Errico.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika  Sandra Švaljek istaknula je obračajući se skupu, kako ovaj znanstveni i pastoralni skup ima dvostruko značenje – pridonosi izobrazbi crkvenih službenika i poslanika, otvara važne društvene teme i pokazuje osjećaj Crkve za aktualni trenutak u služenju pojedincu, obitelji i zajednici, ali i desetljećima predstavlja najveći godišnji susret svećenika, redovnika i redovnica te vjernika laika. Također je u  svom govoru napomenula da je lokalna vlast također pozvana na služenje kako bi sugrađanima učiniti život ljepšim, dostojanstvenijim i kvalitetnijim.

Pozvani smo svakodnevno pokazivati ljudsko lice i međusobno biti više ljudi. Uloga Crkve u našem društvu, ali i našem gradu je nezamjenjiva i mi ju doživljavamo kao istinskog partnera, ne samo u realizaciji mnogobrojnih projekata, već općenito u funkcioniranju grada i svakodnevnom životu naših građana.- istaknula je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.

Svečanosti otvorenja nazočili su nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske predvođeni predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem te iz BiH predvođeni biskupom Komaricom i kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije. Na otvorenju su bili i predstavnici drugih kršćanskih Crkava i vjerskih zajednica u Hrvatskoj, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, dekani i profesori drugih katoličkih bogoslovnih fakulteta u Hrvatskoj i BiH.

Skup, koji je otvoren i svima drugima koji se zanimaju za teme, završit će 29. siječnja plenarnom raspravom uz sudjelovanje svih predavača te zaključnom riječju dekana Matulića .

Tko je sve bio na otvorenju 55. Teolosko pastoralnog tjedna pogledajte u fotogaleriji.

Tekst/Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply