Hrvatska domaćin EP U-17, 2017. u Istri i na Kvarnru

Hrvatska domaćin EP U-17, 2017. u Istri i na Kvarnru

U Zagrebu je održana konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza povodom dobivanja domaćinstva Europskog prvenstva U-17 2017. godine.

Hrvatska će 2017. godine ugostiti europsku smotru najboljih nacionalnih selekcija do 17 godina, odlučio je u ponedjeljak Izvršni odbor Europske nogometne federacije. Hrvatska je kandidatura pobijedila u konkurenciji nekoliko zemalja, između ostalih Švedske, Finske, Bosne i Hercegovine, Republike Irske i Mađarske, te je dobro odjeknula u europskim krugovima.

“Reprezentacije U-17 već imaju ozbiljne igrače i vjerujemo da će natjecanje biti atraktivno, a domaćinstvo je ujedno i potvrda da nogomet u Hrvatskoj ima visok ugled u Europi, posebno kada su u pitanju mlađe kategorije. Od Uefe smo dobili velik broj komplimenata, a često se spomenula tradicija igranja turnira za mlade nogometaše, pogotovo u Istri”, sažeo je Damir Vrbanović, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

“Imali smo velike ambicije oko prijašnjih natjecanja, što je zbog nedobivanja domaćinstva izazivalo frustracije kod naših navijača, ali ponekad moramo biti svjesni da se u nogometnu infrastrukturu danas ulažu stotine i stotine milijuna eura. Ovako će se popraviti infrastruktura na nekoliko naših stadiona, UEFA ima listu prioriteta i svi će profitirati, a Hrvatska će postati poželjno odredište za buduće organizacije velikih natjecanja”, dodao je.

Tehnički direktor Hrvatskog nogometnog saveza, Romeo Jozak, naglasio je kako će hrvatska generacija za to natjecanje dobiti poseban tretman, uz pojačanje stručnog stožera i primjerenu strategiju. Već ima dogovoren turnir u Italiji u travnju te prijateljske utakmice sa SAD-om i Srbijom u svibnju.

“Ovo je realnost, odnosno možda korak iznad realnosti. Studija se pripremala godinu dana, tematika je bila vrlo zahtjevna, a mi smo u Hrvatskoj i privilegirani i osuđeni na proizvodnju igrača. Imamo kvalitetu u svojoj djeci, a naša generacija ima izravan plasman te selekcija 2000. godišta postaje nacionalni projekt kako bi imala veliku šansu. Idemo prvo organizirati EP U-17 kako treba pa ćemo ići na sljedeći korak”, rekao je Jozak.

Na Europskom prvenstvu nastupit će 16 momčadi u četiri skupine, a bit će odigrana ukupno 31 utakmica. Većinu će utakmica prenositi Eurosport, a među zvijezdama koje su ranije nastupale na EP-u U-17 bili su i Wayne Rooney, Cesc Fabregas, Toni Kroos i Mario Götze.

“U ožujku prošle godine iskazan je interes te su kroz nekoliko mjeseci ispunjavani uvjeti i dokumenti, u svakodnevnom kontaktu s Uefom. Uslijedila je i Uefina inspekcija na licu mjesta, a deset je bilo ključnih točaka – od vizije, preko stadiona do smještaja”, prepričao je HNS-ov event manager i koordinator kandidature, Alan Balen.

Hrvatska je prijavila sljedeće gradove domaćine:, Poreč, Rovinj, Pulu (stadioni Uljanika i Istre 1961), Rijeku, Kostrenu, Crikvenicu i Novi Vinodolski. Finale je planirano na stadionu Rijeke, ukoliko radovi budu završeni na vrijeme, a u suprotnom će domaćin finala biti stadion Aldo Drosina u Puli.

“Svi će vidjeti zvijezde budućnosti, a mi se kao savez moramo iskazati kao suorganizator – uz Uefu – i kao domaćin. Izuzetno nam je važna pomoć države, odnosno lokalnih zajednica i gradova. Uefu je posebno obradovala povezanost, odnosno male udaljenosti, a tu hrvatska ima bogatu infrastrukturu. Treba organizirati još niz terena i centara za pripremu reprezentacija, kao i za suce, a sami će klubovi uložiti u infrastrukturu i svima će ostati nešto u naslijeđe. Vidi se i da HNS pomaže gospodarstvu i turizmu jer će hotelske sobe biti pune pred početak sezone. Dobro smo promislili prije nego što smo kandidirali Primorje i Istru za EP, i uspjelo je”, zaključio je Balen.

Tekst: HNS

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply