ZAGREBAČKI HNS: Darinko Kosor ne pridonosi ugledu Gradske skupštine i tražimo njegovu smjenu!

ZAGREBAČKI HNS: Darinko Kosor ne pridonosi ugledu Gradske skupštine i tražimo njegovu smjenu!

Zagrebački HNS na čelu sa predsjednicom Ankom Mrak Taritaš, gradskim zastupnikom Tomislavom Stojakom i potpredsjednica Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba Sonjom König, sazvao je konferenciju za novinare zbog situacije u Gradskoj skupštini, odnosno ponašanja predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora koje nije primjereno njegovoj funkciji. Iz tog razloga HNS će pokrenuti incijativu za razrješenjem Darinka Kosora sa funkcije predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba.

– Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zatvoren rekli smo da ništa više u Gradu Zagrebu neće biti isto i to je tako. HNS je uvijek imao dosljedan i jasan stav bio u opoziciji ili poziciji, naš je interes, interes građana Zagreba i u odnosu snaga koje danas vladaju   u Gradu Zagrebu, želimo  znati tko je izvršna, a tko zakonodavna vlast. Izvršnu vlast bi trebala obnašati zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, a zakonodavnu predsjednik Gradske skupštine gospodin Darinko Kosor, ali iz medijskih istupa proteklih dana očito to nije tako. HNS nije jedna potrošena stranka i ima jasnu viziju kako treba Grad Zagreb voditi dalje. – rekla je na početku konferencije za medije predsjednica gradske organizacije HNS-a Anka Mrak – Taritaš.

Za pokretanje zahtjeva za razrješenje potrebna je četvrtina ili 13 gradskih zastupnika, kako bi se stvorila mogućnost sazivanja sjednice na kojoj bi se raspravljalo o smjeni Darinka Kosora.

– U Gradu Zagrebu imamo jednu jako čudnu situaciju na koju smo mi više puta upozoravali, a to je da  imamo gradonačelnika koji ne može obnašati svoju dužnost radi sudskog postupka i sudske zabrane. Imamo zamjenicu gradonačelnika koja ima zakonski sve ovlasti da privremeno vodi Grad do okončanja ovog postupka  i imamo osobu koja zapravo iz sjene želi upravljati Gradom Zagrebom i to on na sve načine  čini ne prezajući od bilo kakvih sredstava. Gospodin Kosor želi biti gradonačelnik Grada Zagreba, a da ne bude gradonačelnik. To se u političkom životu ne bi trebalo događati i nije dobro, pridonosi kaosu u Gradu Zagrebu i svodi se na to da  građani Grada Zagreba gledaju kako se gradski političari bave sami sobom, a to nije svrha dobre politike. Želimo istjerati stvari na čistac i da se na sjednici Skupštine koja će se održati 12. veljače glasuje o povjerenju gospodinu Kosoru kao predsjedniku jer njegovo ponašanje i politički postupci u posljednjih nekoliko mjeseci ne pridonose ugledu i časti Skupštine i mislim da se zastupnici trebaju izjasniti o povjerenju takvom predsjedniku. Podsjetit ću da smo mi kao HNS i ja osobno jedini na konstituirajućoj sjednici Skupštine bili protiv izbora gospodina Kosora za predsjednika Skupštine jer se već tada moglo očekivati što će se događati, poznavajući ga kako on funkcionira. Imamo situaciju, gdje imamo čovjeka koji umjesto  da je predsjednik Skupštine, silom želi biti gradonačelnik Grada Zagreba, a da se za to ne kandidira. O tome se trebaju izjasniti svi gradski zastupnici. U ime HNS-a Grada Zagreba kolegica  Vedrana Gujić i ja ćemo tijekom dana uputiti inicijativu sukladno poslovniku Gradske skupštine Grada Zagreba. Očekujem da ćemo prikupiti sigurno 1/4 potpisa gradskih zastupnika, kako bi se o ovoj temi moglo raspravljati na prvoj idućoj sjednici Gradske skupštine. – rekao je gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak.

– HNS Grada Zagreba smatra da predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba gospodin Darinko Kosor ne pridonosi ugledu Gradske skupštine. Predsjednik Skupštine treba predstavljati Skupštinu, a ne obavljati posao gradonačelnika, zamjenice gradonačelnika ili njezinog glasnogovornika. Gradska skupština je predstavničko tijelo građana i jedna je od najvažnijih institucija Zagreba, ona donosi važne odluke i akte koji se objavljuju u Službenom glasniku Grada Zagreba i na službenim internet stranicama Gradske skupštine. Zbrinjava nas očita privatizacija tih servisa jer sudeći prema njihovom sadržaju, službeni Glasnik Grada Zagreba i službene internet stranice Gradske skupštine mogle bi se komotno zvati “Kosorov službeni glasnik” ili “službene stranice Darinka Kosora” što ne bi bio problem kada to sve ne bi plaćali građani Grada Zagreba. Građani Zagreba zaslužuju predsjednika ili predsjednicu koja  će doprinositi ugledu Gradske skupštine, koja će jačati ugled Gradske skupštine, a sadašnji predsjednik gospodin Darinko Kosor to ne čini i zato HNS Grada Zagreba pokreće preko svojih zastupnika u Gradskoj skupštini postupak za njegovo razrješenje. Pozivamo ovim putem  naše partnere, pogotovo SDP Grada Zagreba, njegovog predsjednika gospodina  Bernardića i sve zastupnice i zastupnike SDP da podrže našu inicijativu kako bi već na slijedećoj sjednici raspravljalo i glasaloo razrješenjugospodina Kosora.- zaključila je na kraju konferenciju za medije saborska zastupnica i potpredsjednica GO HNS-a Sonja König.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply