Djelovati, reagirati, provocirati- Vlasta Delimar na vrhu svjetske umjetničke scene

Djelovati, reagirati, provocirati- Vlasta Delimar na vrhu svjetske umjetničke scene

Retrospektiva  rada konceptualne umjetnice Vlaste Delimar “To sam ja” održana prošle godine u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, na drugom je mjestu od deset najboljih izložbi prema mišljenju neovisnog kustosa , Miguela Lópeza. Veliko je to priznanje i za umjetnicu ali i za MSU.

Retrospektiva Vlaste Delimar, koja se uvrštava u najznačajnije hrvatske multimedijalne i performerske umjetnice druge polovice 20. stoljeća, obuhvatila je više od tri desetljeća njezina djelovanja. Tijekom izložbe umjetnica je izvela dva performansa: Poziv na druženje (posvećeno Jermanu) i Moj privremeni dom. Umjetnica je punih 100 dana živjela u Muzeju i družila se s posjetiteljima i osobama iz javnog života.

Posjetitelje su u izložbu uvodile ženske cipele poput putokaza duše. Na prvom katu izložbenog prostora dočekivao ih je golemi portret Vlaste Delimar iz performansa Lady Godiva (2001.) Više od 150 radova obuhvaćalo je umjetničine najznačajnije cikluse. Duhovno sazrijevanje i obrazovanje ključni su da čovjek lakše živi i lakše se odupre silama koje ga mogu učiniti nesretnim i siromašnim, manje vrijednim. To je vrhunac sazrijevanja, kad čovjek shvaća što je stvarno važno. Upravo je taj koncept odnosa prema životu i društvu dovelo Vlastu Delimar u sam vrh umjetničkog stvaralaštva.

Iako je svoj umjetnički rad Vlasta Delimar započela krajem 70-tih godina, od samih početaka svog djelovanja na direktan način, vrlo samosvjesno gradila je svoj umjetnički opus. Uz prve performanse koje je izvodila sa Jermanom, u kojima propituje muško ženske odnose, Vlasta je izvela i niz akcija koje su se zbivale izvan galerijskog prostora, i imale su za cilj neposredan, direktan kontakt s publikom. U radovima nastalim tijekom osamdesetih koji uključuju fotografiju, kombinirane tehnike i medije, instalacije i performanse, Vlasta Delimar ispituje status žene kao društvenog i kreativnog bića, odnosno njezine mnogostruke uloge kao domaćice, majke, umjetnice, ljubavnice. Godine 2003. Vlasta Delimar radi niz akcija s Milanom Božićem pod zajedničkim nazivom Provesti noć. Tu se ubrajaju i antologijski performansi poput  (Lady Godiva, Zagreb, 2001.), koji Vlastu Delimar, uz Tomislava Gotovca/Antonia Lauera, svrstavaju u najvažnije hrvatske protagoniste body arta.

Vlasta Delimar, izuzetno je hrabra žena u muškom svijetu. Njena snaga počiva u njenoj odlučnosti da iskaže sebe i svoj pristup umjetnosti. Vlasti Delimar trebamo zahvaliti na snazi da uđe u najosjetljivija područja čovjekove, osobito ženine intime, i prikaže ih duboko i jasno. Vlasta Delimar, upravo iz tog razloga, danas je ime koje pripada klasicima hrvatske suvremene umjetnosti.

Pripremila: Andrea Štalcar Furač

Foto: Ladislav Furač

Leave a Reply