DARINKO KOSOR: Gradska uprava u iščekivanju Godota – Bandića opstruira Sandru Švaljek i sve projekte!

DARINKO KOSOR: Gradska uprava u iščekivanju Godota – Bandića opstruira Sandru Švaljek i  sve projekte!

Darinko Kosor nakon dva dana sazvao je još jednu konferenciju za medije koju je po njegovim riječima  sazvao kako bi govorio o stvarnim problemima Grada Zagreba. Zanimljivo je da je konferenciju za medije sazvao 45 minuta nakon što je potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević održala konferenciju za  medije i predstavila Klub zastupnika Milana Bandića.

Kosor je nezadovoljan što se u prvih mjesec dana u Gradu Zagrebu na razvoju investicija ništa ne događa.

– Politički aspekt je uvijek interesantan samo strankama i udrugama, a postoje i građani grada Zagreba koje ne smijemo zaboraviti, posebno u predstavničkom tijelu, a mi, nakon dobrih stvari kao što je donošenje proračuna i djelovanje zimske službe,  zatekli smo da je prošlo mjesec dana, a da se gradski projekti ne razvijaju onako kako je očekivano. Normalno, ja nisam predstavnik izvršne vlasti nego predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, ali kao što znate u Statutu Grada Zagreba, gradska Skupština je zadužena za nadzor svih odluka Gradske skupštine koje provode gradski uredi i Zagrebački holding. Osobno zadužen je predsjednik gradske Skupštine i ja radim ono što su moje statutarne ovlasti! – rekao je Darinko Kosor na početku konferencije za medije.

Kosor je istaknuo nekoliko aspekata koje ne funkcioniraju. Među njima je i najava iz Gradskog zavoda za prostorno planiranje koji su mu najavili da bi sa izmjenama GUP-a išlo tek na jesen. Po Kosorovom mišljenju nema nikakvog razloga da se ponovo raspravlja u javnoj raspravi, a  morat će ići ponovno u javnu raspravu jer je prošlo šest mjeseci od zadnje javne rasprave.

– Očekujem da se izmjene i dopune GUP-a Grada Zagreba i Sesveta naprave u slijedećih nekoliko mjeseci. To očekuju građani, a prije svega investitori. Potpuna je blokada investicija u Gradu Zagrebu jer većina investitora čeka izmjene i dopune GUP-a. S druge strane tažio sam promjenu sustava javne nabave. Ovih dana sam vrlo jasno upozoren da najveća društa  imaju materijala za iduća dva mjeseca, tu se radi o ZET-u, Zagrebačkim cestama, i sličnim društvima. Ured za javnu nabavu nije dovoljno kapacitiran i nije sposoban za obavljanje svog posla. Javnu nabavu treba vratiti u Zagrebački holding jer ćemo za dva mjeseca imati ozbiljnih problema u funkcioniranju trgovačkih društava i podružnica, – kazao je Kosor.

Prema riječima predsjednika Skupštine pred zamjenicu gradonačelnika Sandru Švaljek i njega je došao prijedlog   da se odluka o davanju u najam javnih prostora, terasa i kioska svim zakupcima produži na pet godina bez javnog natječaja.

– Takvo davanje bez javnog natječaja ne bi bilo niti po Zakonu niti po bilo kojim moralnim kriterijima. Sva sreća da posao zamjenika gradonačelnika obavlja razumna osoba i da smo takav prijedlog otklonili. Vjerojatno će na sjednici 12. 02. biti i nova odluka o  davanju javnih prostora u zakup i očekujem da će ona biti kvalitetna!- rekao je Kosor.

Kosor se dotaknuo i dogovora sa zamjenicom gradonačelnika Sandrom Švaljek da će na ovu sjednicu doći prijedlog o razdvajanju dva  Ureda, međutim naišao je na probleme koji miniraju njihov dogovor.

– Ovih dana je plasirana informacija da će takav prijedlog doći, ali da ima velikih otpora unutar jednog dijela zastupnika nezavisne liste Milana Bandića.  Ne radi se o otporu protiv Ureda za kulturu nego se želi sačuvati radno mjesto Ivicu Lovriću. Grad Zagreb ne može biti bez pročelnika za obrazovanje, sport i kulturu, takav Ured koji je najveći u sklopu proračuna Grada Zagreba mora imati odgovornu osobu, a isto tako se politički dogovor između većine mora poštivati. Ako smo se rukovali prije mjesec dana i dogovorili da na ovu sjednicu takav prijedlog ide onda ja takav prijedlog i očekujem. Ako se politički dogovori neće ispunjavati onda je upitna i politička suradnja.- dodao je Kosor.

Nakon Lovrića i otpor za osnivanje Ureda za kulturu Kosor se prebacio na djelovanje gradske uprave, odnosno po njegovim riječima ne djelovanje i opstrukciju sve u cilju čekanja povratka Milana Bandića na posao, ili kako je rekao Kosor, povratka Godota!

– Na kraju ću istaknuti još jedan primjer opstrukcije djelovanja gradske uprave i opstrukcije obavljanja posla zamjenice gradonačelnika. Radi se o upravljanju gradskom imovinom. Umjesto da svi Uredi budu u službi upravljanja gradskom imovinom opstruira se prijedlog gospođe Švaljek vezano za stavljanje u funkciju imovine bloka Badel i očekujem da se to ne radi. Grad Zagreb ima jako velike površine u koje je uložio velike novce, kao što su Gredelj,  Zagrepčanka, Badel. Gospođa Švaljek ima dobre namjere, ali nema dobru suradnju upravo u uredima koji su njoj podložni. Očekujem da se blok Badel hitno bez ikakvih opstrukcija stavi u funkciju da li kroz javno privatno partnerstvo ili kroz prodaju privatnim investitorima. Mi živimo u gradu u kojem nema niti jedne dizalice. Moramo potaknuti investicije, ali nećemo ih potaknuti ako ćemo GUP stalno odgađati ili ako ćemo imati pristup kao prema bloku Badel i dobrim prijedlozima zamjenice gradonačelnika. Imam dojam da se radi namjerna opstrukcija i čeka se povratak Godota i dok se Godota ne vrati, u Gradu se ništa ne treba događati. Ja sam protiv toga, Grad motra normalno funkcionirati. Kao što se desio  proračun i Zimska služba moraju se desiti svi bitni gradski projekt koji su zacrtani u proračunu. Dosta je bilo politikantstva, bacanja prašine u oči da  se mediji i javnost bave onim što je nebitno za građane. Građanima je bitno ono o čemu ja sad govorim.  Ja uvijek govorim ono što mislim, znam da se to mnogima ne sviđa, nisam pričao napamet ni općenito. Ja nemam vremena kao predsjednik Skupštine Grada Zagreba čekati narednih šest mjeseci  razvoj političkih i pravosudnih događanja, želim da posao u Zagrebu krene odmah – danas. I svaki tjedan ću ponavljati ova pitanja i ukazivati na  opstrukcije, ako će se i dalje događati. – kazao je Kosor na kraju  konferencije za medije.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto:Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply