Dani hrvatskog filma – novi početak nakon 23 godine

Dani hrvatskog filma – novi početak nakon 23 godine

Sa strožom selekcijom, osvježenim programskim konceptom i vizualnim identitetom, 24. izdanje Dana hrvatskoga filma (DHF), održat će se od 23. do 26. travnja na novim lokacijama, u kinima Europa i Tuškanac.

Novoizabrani organizacijski tim, zagrebačka produkcijska kuća Spiritus Movens, koja će organizirati naredna dva izdanja, istaknuo je u srijedu kako je riječ o novom početku Dana, potkrijepivši to brojnim novitetima koji bi tu manifestaciju trebali više afirmirati među stručnom javnošću i publikom.

Radimo novi festival i sada smo na početku, ali ipak nastavljamo 23-godišnju tradiciju uistinu bitne nacionalne manifestacije, istaknula je Zdenka Gold, direktorica Dana hrvatskog filma na konferenciji za novinare.

Želimo da Dani postanu privremeno središte najboljeg od domaće kinematografije, popularan, zanimljiv i relevantan festival i bitna platforma za plasiranje nekog filma u javnost, a fokus je i dalje na srednjometražnoj i kratkometražnoj igranoj, animiranoj, eksperimentalnoj, namjenskoj i dokumentarnoj filmskoj produkciji, dodala je.

Dok se čekaju rezultati natječaja Grada Zagreba i HAVC-a za financiranje festivala, Gold je izrazila nadu da će im se odobriti sredstva koja su tražili ne bi li napravili što bolji festival, a kaže da su aplicirali i na niz manjih gradova, s obzirom na to da im je namjera decentralizirati program i dio programa prikazivati diljem Hrvatske.

Novost je ukidanje više izbornika, bit će samo jedan – Željko Luketić, umjetnički direktor Festivala, koji je najavio veliko sažimanje programa i skraćivanje trajanja na četiri dana. Dani su s pretprogramima nekad trajali i do desetak dana što je dovodilo do prevelikih programskih blokova, disperzije pažnje, pritiska na kritičare i gledatelje, rekao je.

Stoga najavljuje i stroži kriterij kako se, napomenuo je, više ne bi samo po sebi podrazumijevalo da će svaki završeni film biti prikazan na Danima.

To se vjerojatno neće svidjeti filmašima, ali se tako uvodi razina kompeticije bitne za festival, ustvrdio je, dodavši kako, iako dolazi do sužavanja prostora, nema straha da se neće predstaviti svi sadržaji koji bi se trebali predstaviti. Programi konkurencije ne bi trebali trajati duže od 75 minuta i bit će odraz prijavljenih filmova, onoga što je najbolje u pojedinoj sezoni.

Novost je da će u tročlanom žiriju, ne bi li se dobio nepristrani pogled na filmove, biti minimalno jedan član koji nije iz Hrvatske, ove godine to će biti netko iz regije. Uz postojeće nagrade uvodi se nova koja će se baviti ljudskim pravima i etičkim vrednovanjem filmova, dok će se reklame i glazbeni spotovi spojiti u jednu kategoriju namjenskog, odnosno naručenog filma.

Popratni program predstavljat će autorske retrospektive, prezentacije festivala sličnog koncepta iz regije, projekcije radova studenata ADU, te televizijske produkcije ukoliko ih bude dovoljno prijavljenih.

Filmovi se mogu prijaviti do 10. ožujka, a od danas su omogućene i online prijave na novim festivalskim internet stranicama.

Festival je dosad organizirao Studentski centar u Zagrebu, a novi organizacijski tim, u kojemu su još izvršne producentice Vlatka Jeh i Ivana Sansević, odabran je jer je njihov program, ocijenila je predsjednica Vijeća DHF-a Diana Nenadić, obećavao moderniji i prpošniji festival, a bio je i najrealniji u financijskim okvirima.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. Glavni festivalski program održavat će se u velikoj dvorani kina Europa, popratni u kinu Tuškanac, a edukativni programi u Dvorani Mueller i Tuškancu.

Tekst:  HINA

Foto: HINA/

Leave a Reply