BiH: velika tuga zbog smrti Kemala Montena

BiH: velika tuga zbog smrti Kemala Montena

Smrt Kemala Montena vijest je koja je u srijedu preplavila elektroničke medije i internetske portala u Bosni i Hercegovini potisnuvši na trenutak sve one o političkim prijeporima, sukobim i svakodnevnim problemima.

“Umro je Kemal Monteno, sarajevska legenda”, rečenica je kojom su tijekom popodneva počinjale informativne emisije u BiH, nazivajući ga najznačajnijim bosanskohercegovačkim kantautorom.

BH Radio 1 ističe kako su Montenove dvije pjesme: “Zemljo moja” i “Sarajevo, ljubavi moja” bile svojevrsni simboli kako bivše zajedničke države tako i glavnog grada BiH.

“Umro je legendarni bosanskohercegovački glazbenik i kantautor”, veliki je naslov kojim je svoje čitatelje o Montenovoj smrti na mrežnim stranicama izvjestio “Dnevni avaz”.

“Kemo, hvala ti za glazbu!”, naslov je kojim se od Montena oprostio portal “Klix”, podsjećajući kako je riječ o čovjeku iza kojega je ostala možda najljepša pjesma o Sarajevu, njegova “neformalna himna”.

“Neprikosnoveni kralj šansona i festivala nas je svojim pjesmama uveseljavao, ali smo uz njegov glas i plakali”, stoji u tekstu bez skrivanja emocija.

Brojni Montenovi prijatelji, ali i ljudi koji su tek počeli slušati njegove pjesme, iskazali su veliku tugu zbog njegova odlaska.

“Kemo je bio jedan od heroja moje mladosti, veliki kantautor… Cijela glazbena scena i pop kultura je izgubila jednog velikog Kemu”, kazao je Dino Merlin.

Koncertni menadžer Faruk Drina je podsjetio kako je Monteno bio među prvima, zajedno s “Indexima”, koji su pokrenuli stvaranje autentične domaće zabavne glazbe. “Njegova je smrt velika šteta, jer je on bio putokaz za one koji su napravili to što Sarajevo predstavlja danas”, kazao je Drina.

“Kemal Monteno je bio čovjek koji je jednostavno obilježio epohu, prijateljstvo, Sarajevo ovjenčao slavom i ono što je najznačajnije od svega, ostao je raja”, kazao je agenciji Fena glumac Josip Pejaković.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR/arhiva

 

Leave a Reply