S Koglerom kroz izložbu u MSU

S Koglerom kroz izložbu u MSU

Izložba  je otvorena do 20.veljače 2015.

Kako je nastala izložba u MSU-u i što se krije iza crvenog zastora, otkrit će nam sam umjetnik, Peter Kogler u utorak, 20. siječnja 2015. u 17.00 sati, kad će posjetitelje provesti kroz postav i razgovarati s njima o svome radu. Razgovor će se odvijati na engleskom jeziku.

Izložba Petera Koglera u MSU-u, osmišljena kao mali pregled njegovih novijih radova, oslanja se na ideju manipulacije, predstavlja kritiku modernog, otuđenog kapitalističkog svijeta koji u svom ekstremnom obliku počiva na manipulaciji. Kogler je, najavljujući izložbu, usporedio svoj rad s laboratorijskim eksperimentiom, a tu ideju nadopunjuje i projekcija invazije bijelih laboratorijskih štakora. Njegov je moto: Ne ponavljati se.

Uz razne elemente iznenađenja i posebne interakcije s posjetiteljima, ulazeći u prostor s video-projekcijom ulazimo u potpuno drugačiji ambijent. Autor zvuka kao sastavnog dijela instalacije je Franz Pomassl, austrijski umjetnik, s kojim Peter Kogler surađuje već nekoliko godina. Rezultat suradnje je fascinatan.

Peter Kogler intenzivno je prisutan na međunarodnoj sceni u posljednjih tridesetak godina gdje je prepoznat kao jedan od najistaknutijih predstavnika srednje generacije austrijskih umjetnika.

Zanimajući se za nove, inovativne umjetničke prakse Kogler nastavlja svoj rad pomičući granice umjetničkog izražavanja i razvija vizualno iznimno upečatljiv i umjetnički i emocionalno uvjerljiv svijet koristeći i kompjutersku tehnologiju.

Čitava se ljudska komunikacija može opisati kao sustav cijevi koje nas povezuju. Otuda Koglerovi motivi simulacije poveznica, mreže, komunikacije i interakcije. Stoga posjet izložbi u društvu Petera Koglera, iako se odvija na engleskom jeziku, svakako ne treba propustiti. Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti traje do 20.2. a u utorak, 20.siječnja, izložbu možete posjetiti u društvu samog autora što doživljaj čini posebno zanimljivim.

Tekst: Andrea Štalcar Furač

Foto: Ladislav Furač

Leave a Reply