DARINKO KOSOR: U Zagrebu neće biti lokalnih izbora ni poskupljenja komunalnih usluga

DARINKO KOSOR: U Zagrebu neće biti lokalnih izbora ni poskupljenja komunalnih usluga

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor poručio je u ponedjeljak da u ovoj godini u Zagrebu neće biti lokalnih izbora niti dizanja cijena komunalnih usluga.

Novi izbori za gradonačelnika nemaju nikakvog smisla jer aktualni gradonačelnik Milan Bandić, kada bi se i ponovno kandidirao, ne može obnašati tu dužnost, rekao je Kosor na konferenciji za novinare.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek dobro radi svoj posao, novi proračun je usvojen, a Zimska služba i ostale gradske službe normalno funkcioniraju, ustvrdio je Kosor dodavši da bi nepotrebni izbori zapravo bili prijevara građana.

Bandić svoja prava treba tražiti isključivo na Ustavnom sudu, pa ako sud donese odluku da može obavljati svoju dužnost, bit će onako kako su građani odlučili na izborima 2013. godine, istaknuo je Kosor dodavši da neće podržati bilo kakvo izazivanje političke krize u Zagrebu.

Također je naglasio da ove godine neće biti poskupljenja komunalnih usluga, već će uštede u poslovanju Zagrebački holding tražiti kroz restrukturiranje, reorganizaciju i drugačiji način nabave, a ako treba i smanjenjem broja zaposlenih.

“U Holdingu postoje velike mogućnosti ušteda. Sve treba napraviti, ali cijene komunalnih usluga neće se dizati”, poručio je Kosor.

U ponedjeljak ističe rok za prijave na prvi javni natječaj u povijesti za izbor Uprave Zagrebačkog holdinga, a Kosor očekuje da će biti izabrani najbolji kandidati, umjesto onih koji bi došli po političkoj preporuci.

Uvjeravam vas da Klub zastupnika HSLS-a i HSS-a neće slati nikakve preporuke, a ako bi se to netko drugi učinio neću prihvatiti rezultate takvog natječaja, ustvrdio je Kosor.

Po njemu bi u Upravi Holdinga trebali biti neovisni menadžeri, koji ne pripadaju ni jednoj političkoj opciji već će raditi svoj posao u skladu s najvišim kriterijima. Najavio je da nakon izbora nove Uprave slijedi daljnja depolitizacija Holdinga, uz promjene direktora podružnica koji ne mogu ili ne znaju obavljati svoj posao.

Kosor očekuje da do lipnja na sjednicu Gradske skupštine dođe točka o izmjenama Generalnog urbanističkog plana Zagreba i Sesveta, jer na to građani i investitori čekaju već pet godina, a o tome ovisi i gospodarski razvoj grada.

Također se založio za hitnu nabavu novih spremnika i kanti za otpad, jer bez toga je očekivanje da građani odvajaju otpad “čisti marketinški trik”.

Također očekuje hitno dovršenje studije izvodljivosti za Centar za gospodarenje otpadom, pri čemu kapacitet budućeg postrojenja treba biti minimalan i s tehnologijom koja nije štetna za građane, jer samo takva tehnologija može dobiti dvije trećine sredstava iz EU fondova.

Kosor se založio i za vraćanje javne nabave iz Gradske uprave u Zagrebački holding jer nabava sada ne funkcionira, procedure traju duže od šest mjeseci, cijeli je grad u blokadi, a posebice ZET.

Najavio je za ovu godinu dva važna projekta – rotora Avenija Dubrovnik-Jadranska avenija, za što bi radovi trebali početi do ljeta, te projekt žičare na Sljemenu, za koji očekuje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ako treba i kroz izvlaštenje.

Najavio je da će se prva ovogodišnja sjednica Gradske skupštine održati 12. veljače, a na njoj bi se trebala naći rasprava o razdvajanju gradskog Ureda za kulturu i Ureda za obrazovanje i sport.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply