Dan mimoza – poziv na prevenciju raka vrata maternice

Dan mimoza – poziv na prevenciju raka vrata maternice

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen je u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu javnozdravstvenom kampanjom “Dan mimoza”.

Svaki dan u Hrvatskoj jednoj se ženi otkrije rak vrata maternice, a gotovo svaki treći dan jedna žena umre od te vrste karcinoma. Najčešće obolijevaju žene između 35 i 49 godina, a u toj je dobnoj skupini rak vrata maternice drugi najčešći karcinom, rečeno je na središnjem obilježavanju Dana mimoza, koji je i ove godine, osmi put, obilježen treće subote u siječnju. Ovu hvalevrijednu kampanju osmu godinu zaredom, uz podršku  Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo,  organizira Hrvatska liga protiv raka u suradnji s udrugama Zdravka i Sve za nju.

Predsjednik Lige Damir Eljuga naglasio je važnost preventivnih ginekoloških pregleda koje bi svaka žena trebala obaviti barem jednom godišnje. Edukacijom i prevencijom pojavnost ove bolesti može se značajno smanjiti. Primjer su nam zapadnoeuropske zemlje, u kojima je njezina pojavnost znatno manja nego u Hrvatskoj, rekao je Eljuga.

Članovi Lige, zajedno s volonterima, na štandu na Cvjetnom trgu dijelili su građanima edukativne materijale i prodavali grančice mimoza po simboličnoj cijeni od 10 kuna, u čemu su im se pridružile i poznate osobe iz političkog i javnog života. Među njima su bili zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, predsjednik zagrebačke Skupštine Darinko Kosor,  zastupnica HDZ-a u Skupštini Grada Zagreba Margareta Mađerić, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin te predsjednik Ivo Josipović.

Prema podacima Registra za rak (HZJZ), od ove vrste karcinoma godišnje u Hrvatskoj obolijeva oko 350 žena, umre ih oko stotinu.

S ciljem povećanje informiranosti i svijesti o važnosti sprječavanja, ranog otkrivanja i liječenja, od 25. do 31. siječnja tradicionalno će se obilježiti i Europski tjedan prevencije raka vrata (cerviksa) maternice.

Tekst: HINA/ZNA.HR

Foto: HINA/ Denis CERIĆ i Mario ĆUŽIĆ/ ZNA.HR

Leave a Reply