Zašto zatvaramo vrata budućnosti

Zašto zatvaramo vrata budućnosti

Povodom Europskog tjedna prevencije raka maternice, 3.nacionalnog dana borbe protiv raka maternice i 7. dana mimoza u Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj su prisustvovali, Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ured za zdravstvo, Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Damir Eljuga, Mihael Skerlev predsjednik Povjerenstva

-U dobi od 15-25 godine života sa HPV virusom inficirano je 50% te populacije, zato je bitno da se što veći broj mladih odazove cijepljenju. Nama svaki dan jedna žena oboli od raka maternice, kojoj je najveći uzročnik HPV, a svaki treći dan jedna žena umre od te bolesti. Prevencija u obliku cijepljenja je jedna od  najboljih zaštita od zaraze HPV-om.- rekla Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ured za zdravstvo.

U Gradu Zagrebu 2008. godine pokrenuta je jedna od najvećih i najzahtjevnijih javno zdravstvenih akcija prevencija raka vrata maternice edukacijom i cijepljenjem četverovalentnim HPV cjepivom koje štiti od zaraze HPV tipova 6,11,16 i 18.

Programom su obuhvaćeni roditelji i učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola na području Grada Zagreba. Ovu vrlo važnu, javnozdravstvenu značajnu i besplatnu akciju provode liječnici specijalisti školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

-Krenuli smo prvi sa besplatnim cijepljenjem djevojčica u osnovnim školama, rezultati su katastrofalni samo se 8 % djevojčica cijepilo prošle godine. Ovo je statistika koja nije dostojna ni najnerazvijenije zemlje na svijetu, sve zbog jedne antivakcionacijske kampanje i uvjeravanja, a moram reći da smo u ovih 7 godina da nismo imali nijednu ozbiljniju komplikaciju i da ovakvo neodgovorno ponašanja kolega i veliki broj roditelja je nedopustivo u ovo vrijeme. Pomozite nam da ljudi konačno shvate da ne zatvaraju oči pred problemom i da samo cijepljenjem mogu osigurati svojoj djeci što nije naravno zaštita od neodgovornog spolnog ponašanja, a da mogu osigurati jedan puno kvalitetniji život bez straha svoje djece- rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Do sada je cijepljeno 2441 djevojčica, ove godine je pripremljeno 900 doza cjepiva za osnovne škole u Gradu Zagrebu.

Cijepljenje protiv HPV virusa nije u godišnjem programu obveznih cjepiva ideja je da jednog dana cijepljenje protiv HPV-a postane obavezno tako bi se zaraza virusom uvelike smanjila.

-U hrvatskoj je rak vrata maternice i dalje na vrlo visokom mjestu incidinecije i mortaliteta. Zabrinjava činjenica da imamo sve više žena u mlađim dobnim skupinama koje obolijevaju od premalignih lezija i početnog raka vrata maternice što ima za posljedicu odgađanje željene trudnoće. Edukacija i cijepljenje protiv HPV-a kao glavnog uzročnika raka vrata maternice, te redoviti odlasci na ginekološke preglede s Papa testom su temeljni postupci kojima ćemo smanjiti broj novooboljelih i umrlih žena od raka vrata maternice.- rekao je Damir Eljuga.

Sutra 17. siječnja, na Cvjetnom trgu u 10 sati, kupnjom grančica mimoza dođu podržati rad na prevenciji sprečavanja raka grlića maternice, gdje će imati priliku porazgovarati s medicinskim stručnjacima, te se dodatno informirati o sprečavanju zloćudne bolesti.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply