Vijeće za elektroničke medije odobrilo RTV pristojbu od 80 kuna

Vijeće za elektroničke medije odobrilo RTV pristojbu od 80 kuna

Vijeće za elektroničke medije (VEM) dalo je odobrenje HRT-u za predloženu cijenu mjesečne RTV pristojbe od 80 kuna u ovoj godini, doznaje se od predsjednice Vijeća Mirjane Rakić.

Odlukom Vijeća odobren je prijedlog glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana o nepromijenjenoj cijeni radiotelevizijske pretplate, jednoglasno usvojen na sjednici Nadzornog odbora HRT-a sredinom prosinca prošle godine.

Kako je istaknuto u dokumentima HRT-a, cijena pretplate mogla je biti i veća u posljednje tri godine jer se visina RTV pristojbe određuje na temelju izračuna 1,5 posto izračuna prosječne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj.

“Imajući u vidu trenutačne socioekonomske okolnosti kao i činjenicu da su i u 2012. godini postojali uvjeti za povećanje mjesečne pristojbe na 82 kune, prijedlog je da se visina mjesečne pristojbe koja se plaća HRT-u za 2015. godinu utvrdi u iznosu od 80 kuna, uvažavajući činjenicu da je usvojenim Programom restrukturiranja od strane Vlade, Hrvatska radiotelevizija isti i projicirala (80 kuna) za cijelo vrijeme trajanja provođenja programa”, pisalo je u prijedlogu HRT-a.

Odlukom HRT-a, od plaćanja mjesečne pristojbe u iznosu od 50 posto oslobađaju se osobe oboljele od mišićne distrofije i srodnih oboljenja, kao i gluhe osobe. Pristojbe se u cijelosti oslobađaju slijepe osobe, osobe s invaliditetom I. i II. grupe (100 posto invaliditeta) koje primaju invalidske naknade kao ratni ili mirnodopski vojni invalidi i invalidi policije, bolesnici koji se liječe dijalizom bubrega i gluhoslijepe osobe.

Tekst: HINA

Foto: ZNA.HR

Leave a Reply