Zagreb u izboru za najbolju europsku destinaciju 2015.

Zagreb u izboru za najbolju europsku destinaciju 2015.

Portal European Best Destinations nominirao je Zagreb i za izbor najbolje europske destinacije 2015. u konkurenciji dvadeset kandidata. Glasovanje za taj prestižni naslov, koji se smatra sinonimom europske izvrsnosti, bit će otvoreno od 20. siječnja do 10. veljače na internetskoj stranici www.europeanbestdestinations.org.

Podsjećamo, Zagreb je lani osvojio titulu druge najbolje europske destinacije, koju su mu dodijelili glasači uz mnogo pohvala gradu. U tim pohvalama, kasnije sistematiziranim u nekoliko kategorija, isticali su se dobrodošlica i prijateljsko okruženje, ljepota trgova i crkava, atmosfera, kao i povoljne cijene, a među onima koji su glasali za Zagreb neki su susret s ovim gradom istaknuli kao – ljubav na prvi pogled.

Vrijednost toga priznanja tim je veća što su Zagreb za drugu najbolju europsku destinaciju izabrali turisti. Natjecanje provodi europska neprofitna organizacija European Best Destinations, sa sjedištem u Bruxellesu, kojoj je cilj da u partnerstvu s turističkim uredima promiče kulturu i turizam u Europi. Osim što se ovim natjecanjem potiče izvrsnost, gradovi dobitnici priznanja stječu dodatni ugled te privlače znatno više gostiju. Prema studiji koju je za najbolju europsku destinaciju 2014. – grad Porto, provela nezavisna agencija “Cision”, marketinška vrijednost nagrade koja je prošlogodišnjem pobjedniku osigurala medijsku pokrivenost na europskoj razini procijenjena je na deset milijuna eura. Naime, dobitnici te nagrade u svojim kampanjama i promidžbenim materijalima mogu koristiti logo najbolje europske destinacije, a također logotip ustupiti svojim javnim i privatnim partnerima. Uz to pobjednik dobiva profesionalno izrađen foto vodič i turistički vodič, čime se osigurava maksimalna vidljivost destinaciji ne samo u Europi nego i u čitavom svijetu. No, u tom natjecanju izvrsnosti ne dobiva samo destinacija koja je osvojila najveći broj glasova, nego i kandidati koji po izboru glasača uđu na ljestvicu Top 10, a ona je objavljena tijekom čitave tekuće godine na portalu European Best Destinations i njegovim glavnim društvenim mrežama. Osim pobjednika, i te se destinacije mogu služiti logom najboljeg europskog odredišta, što pomaže jačanju i njihove prepoznatljivosti

Tekst: Turistička zajednica Grada Zagreba

Foto. Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply