Sandra Švaljek posjetila na Sljemenu djecu branitelja!

Sandra Švaljek posjetila na Sljemenu djecu branitelja!

-Od drugog do devetog siječnja djeca hrvatskih branitelja Grada Zagreba borave u domu Crvenog križa na Sljemenu u sklopu programa zimovanja. Ovdje uz uobičajne zimske radosti, oni sudjeluju u svim tradicionalnim programima Crvenoga križa, promocije humanih vrednota, obuci iz prve pomoći, zdravstveno prosjećivanje. Sve što možemo ponuditi ovdje nudimo. Interes je ove godine više nego zadovaljavajući, mi smo popunili svih 71 mjesta. Kriterij za odabir djece vršio je  Gradski ured za branitelje,- rekao je Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek posjetila je djecu hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata iz obitelji slabijeg socijalnog statusa koja provode dio zimskih praznika u Domu Crvenog križa na Sljemenu.

– Sedamdesetero djece je na zimovanju u domu crvenog križa Sljeme. Djeca su vrlo vesela i zadovoljna. Mi smo izrazito ponosni što smo i ovu godinu uspjeli organizirati za sedamdesetero djece hrvatskih branitelja ovo zimovanje, kako bi im i zimske praznike obogatili brojnim sadržajima, koji izvoditelj naših programa, odnosno programa koji provodi Crveni Križ, pruža djeci od edukativnih, zabavnih sadržaja koji se odvijaju na snijegu, djeca imaju punu pedagošku, punu edukativnu i punu skrb i brigu. Tako da je njihovo zimovanje obogaćeno mnogim sadržajima, a mislim da je ovo naše prekrasno Sljeme nešto što će im ostati u dugotrajnom sjećanju. Interes je bio poprilično velik, uvijek je teže organizirati zimovanje, nego ljetovanje. Radi se o obiteljima koji imaju loše socijalne – ekonomske uvijete i to je bio kriterij za odabir djece u trajanju 7 dana! – rekla je pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih. 

Grad Zagreb u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb zimovanje organizira od 2002., a ove godine osnovnoškolci, njih 71, boravi na Sljemenu od 2. do 9. siječnja. Osim uživanja u zimskim radostima i sportovima, djeca su se upoznala i s programom Crvenog križa koji obuhvaća prvu pomoć, zdravstveno prosvjećivanje i humane vrednote, djeca su bila i na Snježnoj kraljici, uživala su u sanjkanju, a zamjenici gradonačelnika priredili su i prigodni program..

– Djeca su taman pred odlaskom, oni će sutra ujutro krenuti put doma. Oni su puni dojmova kolko vidim, kratko sam s njima uspijela porazgovarati. Imali su lijepih doživljaja, s obzirom da je pao snijeg u vrijeme kad su oni bili tu. Mogla sam zaključiti da su zadovoljni i sretni, bili su čak i na ženskoj utrci Snježne kraljice, da su se grudali i sanjkali, evo po ovoj atmosferi ovdje ja bih zaključila da su imali lijepih tjedan dana. Nisam sigurna hoće li biti više mjesta 71 dijete se prijavilo, naravno osluškivat ćemo interes. Ovo su djeca branitelja i tako je i taj program i oglašen i otvoren za djecu branitelja da provedu tjedan dana na Sljemenu za vrijeme praznika. Slijedeće godine ćemo nastavljati osluškivati interes i nastojati osigurati barem da u ovolikom broju djeca također provedu tjedan dana na snijegu i svježem zraku. Što se tiče Snježne kraljice drago mi je da su i djeca bila, vidimo da su naši mali građani isto tako uživali na ovoj utrci. Ja sam bila izuzetno zadovoljna, i ova utrka je bila izrazito na visokoj razini organizirana. Od onih koji su bili kao i ja prisutni na utrci bilo ženskoj bilo muškoj nisam čula niti jednu riječ kritike. Tako da bih rekla da je ova utrka jedna velika promocija Grada Zagreba kao sportskog organizatora, ali i turističke destinacije! – zaključila je Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply