Zagreb i Sljeme u potpunosti spremni za Vip Snow Queen Trophy!

Zagreb i Sljeme u potpunosti spremni za Vip Snow Queen Trophy!

Svjetski skijaški vrh ponovno će u prvom tjednu sljedeće godine pretvoriti Zagreb i Sljeme u središte skijaškog svijeta. Zagreb će najbolje svjetske slalomašice ugostiti po deseti puta te najbolje slalomaše po sedmi puta u jedanaest godina organizacije utrka. Ženska i muška Audi FIS Ski World Cup “Vip Snow Queen Trophy” 2015– Zagreb/Sljeme slalomska utrka održat će se 4. i 6. siječnja 2015., što su neradni dani te se na Sljemenu i ovoga puta očekuju tisuće navijača.

Uz najboljeg hrvatskog skijaša ivicu Kostelića muški slalom vozit će i Filip Zubčić, Natko Zrnčić Dim, Matej Vidović, Istok Rodeš i Elias Kolega, mladi skijaši od kojih neki već ostvaruju dobre rezultate, a na startu ženske sljemenske utrke po prvi će puta biti vrlo mlada nada Leona Popović te Iva Mišak, Saša Tršinski i Matilda Šola.

Uz 75 najboljih slalomašica i slalomaša svijeta, Zagreb je u vrijeme održavanja utrke domaćin i više od 400 članova natjecateljskih ekipa iz 25 zemalja s četiriju kontinenata. Mnoge od njih Zagrepčani će moći susresti na Trgu bana Josipa Jelačića, na javnim izvlačenjima startnih brojeva dan prije utrka.

Ženski slalom održava se kao dnevna utrka u nedjelju, 4. siječnja. Start prve vožnje je u 10.00, a druge u 12.45 sati. Muški slalom biti će ponovno posebna atrakcija, jer se vozi kao noćna utrka na blagdan Sveta tri kralja, u utorak, 6. siječnja. Prva je muška vožnja u 15.05 sati, a druga u 18.10 sati.

Vremena početaka utrka prilagođena su, kako brojnim navijačima koji će stići na Sljeme, tako i televizijskim stanicama i prijenosima uživo diljem svijeta.

Uz tradicionalne slalomske utrke ponovno se u nedjelju 4. siječnja, nakon ženskog slaloma, s početkom u 16.15 sati, održava i “dm Zagreb Ski Legends”, humanitarna utrka najvećih skijaških legendi koje su svojim izvrsnim rezultatima ispisale povijest skijanja.

Da je Sljeme u potpunosti spremno za utrke potvrdio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora Vip Snow Queen Trophy-a.

– Od petka 26. prosinca ujutro Crveni spust se intenzivno zasnježuje, čemu je dodatno pomoglo 40-ak centimetara snijega koji je pao u nedjelju. Predviđene je zasnježivanje do 1. siječnja ujutro kade će se krenuti u završno razguravanje snijega koje djelomično počinje već danas i pripremu staze. Već danas se dio topova sa Crvenog spusta seli na Zeleni, a čim završi zasnježenje Crvenog spusta svi snježni topovi sele se na Zeleni spust, Plavi i Činovničku livadu kako bi se pokušalo i te staze, ovisno o temperaturama sljedećih dana i raspoloživim količinama vode, spremiti za otvaranje za građanstvo i za trening natjecatelja,- rekao je Pavlek i  pojasnio da niske temperature i prirodni snijeg nisu dovoljni.

– Ovih dana na Sljemenu bilježimo temperature koje omogućavaju zasnježivanje 24 sata na dan osam do devet dana uzastopce, no nažalost ponovno se radilo se smanjenim kapacitetom i s prekidima jer je nedostajalo vode, iako smo dodatne količine vode osigurali i dovoženjem cisternama. Kada bi postojalo još jedno akumulacijsko jezero s dovoljnim količinama vode, do kraja prosinca mogle bi se zasnježiti sve skijaške staze na Sljemenu. Za produženje skijaške sezone za skijaše rekreativce i za veću sigurnost održavanja utrka FIS Svjetskog kupa na Sljemenu potrebno je osigurati novo akumulaciono jezero jer postojeće nema dovoljne kapacitete,- zaključio je Vedran Pavlek na današnjoj konferenciji za medije,

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek izjavila je kako joj je drago da sve pripreme teku prema planu i da će, zahvaljujući Vip Snow Queen Trophyju Zagreb opet biti domaćinom najboljih svjetskih skijašica i skijaša.

– Uz njih stižu i brojni novinari iz svih dijelova svijeta. Svi će oni imati prilike uživati u dosad najbogatijem adventskom programu u Zagrebu. Pozivam sve naše sugrađane, posjetitelje Zagreba i ljubitelje skijanja da svakako posjete Sljeme i zdušnim navijanjem još jednom pošalju najljepšu razglednicu iz Zagreba koja će obići sve kontinente. Također radosna sam što se Činovnička livada otvorila već danas te smo građanima za otvorenje sezone ponudili besplatno skijanje, a Crveni spust se za građanstvo otvara već 8. siječnja.- kazala je dogradonačelnica Grada Zagreba, Sandra Švaljek.

– Sljemenske utrke i fantastična atmosfera koju stvaraju naši navijači izuzetno su vrijedan dio ukupne slike Hrvatske kao domaćina brojnim turistima iz svih dijelova svijeta. Vip Snježna kraljica je jedina manifestacija koja se svake godine redovito održava u Hrvatskoj, a ima izravni prijenos i odličnu gledanost na najgledanijim televizijskim kanalima nekih od naših najvažnijih ciljanih tržišta. Promocija koju ovako osiguravamo jedna je od najučinkovitijih, jer ulazi u kategoriju programa koji se ne može kupiti kroz oglašavanje – rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Najveće skijaške legende vozit će po odazivu do sada najkvalitetniju „dm Zagreb Ski Legends“

Posebno atraktivan dio programa na Sljemenu bit će humanitarna utrka skijaških legendi pod nazivom «dm Zagreb Ski Legends», koja će se održati po peti puta. U nedjelju, 4. siječnja s početkom u 16:15 sati, nakon ženskog slaloma, gledatelji će ponovno moći uživati u skijanju

nekih od najvećih imena u povijesti ovog sporta. Kao i prethodnih godina ovoj humanitarnoj inicijativi odazvali su se velikani poput Alberta Tombe, Marca Girardelli, Bojana Križaja, Atlea Skaardala, Hansa Enna, Thomasa Sykore, Kristiana Ghedine, Jureta Košira, Urške Hrovat i naših skijašica Janice Kostelić, Ane Jelušić i Nike Fleiss, a po prvi puta na Sljemenu će na utrci legendi nastupiti Michaela Dorfmeister, Jurij Franko, Marco Büchel, Paul Accola i Kalle Palander.

Tako će ovogodišnja utrka po odazivu skijaških legendi biti najkvalitetnija do sada. Skijaške legende će se još jednom u paralelnom veleslalomu spustiti niz sljemenski Crveni spust kako bi pomogli prikupiti značajna i potrebna financijska sredstava u humanitarne svrhe. Kao pokrovitelj utrke legendi, dm će tradicionalno donirati Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri donacijom u godišnjim potrebama higijenskih i kozmetičkih proizvoda, a uz to će donacijom pomoći i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, prvu mrežu udruga udomitelja djece u Hrvatskoj.

U nepromijenjenu cijenu ulaznica uključen prijevoz, hrana, piće i navijačka zastavica, po čemu je Sljeme jedinsteno u svijetu

Ulaznice za sljemenski spektakl Audi FIS Ski World Cup „Vip Snow Queen Trophy“ 2015 – Zagreb/Sljeme su u prodaji u Vip centrima i putem on line sustava www.ulaznice.hr . Cijene ulaznica ostale su godinama nepromijenjene, dok se ponuda uključena u cijenu ulaznice svake godine na neki način obogaćuje. Ulaznice za žensku utrku dostupne su tako i ove godine po cijeni od 60 kuna za odrasle, dok cijena ulaznice za djecu od 7 do 15 godina iznosi 25 kuna.

Cijene ulaznica za mušku utrku iznose 100 kuna za odrasle i 40 kuna za djecu. Cijena paketa ulaznica za obje utrke za odrasle iznosi svega 120 kuna, a za djecu od 7 do 15 godina 50 kuna.

Za djecu do sedam godina u pratnji roditelja ulaz je besplatan za oba dana. Uz atraktivne utrke ženskog i muškog slaloma i nastup najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša kao i skijaških legendi na Sljemenu, u cijenu svih vrsta ulaznica je uključen prijevoz, koncerti na Krumpirištu, zabavne i nagradne igre sponzora, te ponovno besplatna hrana i piće, po čemu je Sljeme jedinstveno u svijetu. Gledatelji će ove godine ponovno dobiti i poklon – hrvatsku navijačku zastavicu, a na Krumpirištu, mjestu najbolje zabave sljemenskih navijača, biti će vrlo bogat zabavni program.

U zabavnom programu po prvi puta „Apres Ski Party“ 4. siječnja

U nedjelju 4. siječnja gledatelji će na Krumpirištu moći uživati u nastupu DJ-a M Bee-a, Marka Bezjaka, poznatog imena klupske scene. Po završetku prve vožnje skijašica publika na Krumpirištu će biti u prilici osvojiti i posebne ulaznice za „Apres Ski Party“ koji će se održati u ciljnoj ravnini u prostoru Gold cluba od 14:15 do 16:00 sati. Za taj poseban party Red Bull je osigurao nastup DJ-a Vanillaz, hrvatsko-slovenskog dua poznatog po nastupima diljem Europe, koji jamče izvrstan plesni party.

Na dan muškoga slaloma, u utorak 6. siječnja, publiku na Krumpirištu zapalit će i zabaviti rokerska skupina Opća opasnost te DJ Čičak – Zvonimir Škrobo.

Dane uoči utrka na Trgu bana Jelačića bit će javna izvlačenja startnih brojeva koja će se prenositi uživo na HTV-u. Za najbolje svjetske slalomašice javno izvlačenje startnih brojeva je na rasporedu u subotu, 3. siječnja, u 18.45 sati nakon čega je u 19.15 sati na programu javno

predstavljanje sudionika ”dm Zagreb Ski Legends“ humanitarne utrke. Nakon predstavljanja skijaške legende će se u dm-ovoj prodavaonici u Tomićevoj ulici od 19.30 družiti i fotografirati s obožavateljima, te dijeliti autograme.

Najbolji svjetski skijaši, uključujući i sve naše natjecatelje koji nastupaju, okupit će se na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak, 5. siječnja u 19.00 sati.

U sklopu javnih izvlačenja startnih brojeva priprema se ponovno atraktivan zabavni program pa će se tako prije izvlačenja brojeva za žensku utrku građani od 18.00 sati moći zabavljati uz glazbenu atrakciju – glumački bend „Čišće lišće“ koji čine poznate glumice i glumci zagrebačkih kazališta, a uz izvlačenje brojeva prije muške utrke na glavnom zagrebačkom trgu bit će zbor Izvor s bendom te Igor Geržina Sax Lounge Ensemble.

Generalni sponzor Vipnet osigurat će superbrzi LTE signal u ciljnoj ravnini

Generalni sponzor Hhrvatskih alpskih skijaških reprezentacija te utrka na Sljemenu već osmu godinu zaredom je Vipnet koji i kroz brojne druge aktivnosti podupire razvoj skijanja u Hrvatskoj. Mislav Galler, rukovoditelj prodaje poslovnim korisnicima Vipneta na današnjoj je

konferenciji za medije istaknuo:

–  Kao i dosad, mislili smo prije svega na navijače – zaštitni znak Vip Snježne kraljice. Za njih smo na Krumpirištu osigurali dodatne zabavne sadržaje te nagradne igre. Također, ponovo smo komunikacijski opremili press centre, novinarima i fotoreporterima omogućili brzu bežičnu vezu duž cijelog Crvenog spusta, ciljna arena je pokrivena najbržim 4G LTE signalom, a organiziramo i novo izdanje već tradicionalnog Vip foto natječaja. Za one koji neće moći doći na Sljeme, osigurali smo navijački korner u Vip caféu na Cvjetnom trgu. Gledatelji ispred malih ekrana pak mogu okušati sreću u SMS nagradnoj igri ‘Pogodi pobjednika’ te osvojiti put za dvoje na utrku Svjetskog kupa u Kitzbühelu.- rekao je Mislav Galler.

Ulaznice za ovogodišnji Vip Snow Queen Trophy mogu se kupiti u Vip centrima diljem Hrvatske, a za rane kupce ulaznica u Vip centrima bit će dostupni i posebni poklon-paketi koji uključuju ulaznice s potpisom Ivice Kostelića te poklon Vipneta.

Slika sa Sljemena obići će opet sve kontinente, a ZDF dolazi s ekipom od 28 ljudi 

Uz najbolje svjetske slalomašice i slalomaše Vip Snow Queen Trophy utrke redovito su i domaćini brojnim novinarima te utrke svake godine prati oko 500 novinara i fotoreportera iz cijeloga svijeta. Izravnim prijenosom u 25 zemalja svijeta, reportažama i vijestima u još 50-ak

zemalja svijeta, TV slika pojedinačnih utrka na Sljemenu u prošlim je izdanjima s pojedinih utrka doprla do oko 300 milijuna ljudi. Primjerice, TV prijenos muškog slaloma na Sljemenu 2013. uživo su prenosile TV postaje u 25 zemalja svijeta, te Eurosport Europe, Eurosport Asia i ESPN Latin and South America, što znači da je slika iz Zagreba i Hrvatske sa zadnje sljemenske utrke dosegnula sve kontinente. TV prijenos ženskog slaloma uživo se iste godine prenosio u 20 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije, a snimke, vijesti i reportaže u još 50-ak zemalja svijeta. Prema TV analizama Međunarodne skijaške federacije – FIS, sljemenska muška utrka 2013. godine bila je druga najgledanija od svih utrka FIS Svjetskog kupa u TV prijenosima uživo, iza švicarskog Adelbodena. S obzirom na dobre najave i broj TV ekipa koje će izvještavati sa Sljemena, dobra gledanost očekuje se i ove godine. Među brojnim drugim stranim televizijama utrke će izravno prenositi i njemačka javna televizija ZDF koja je najavila dolazak na Sljeme brojne ekipe od čak 28 ljudi i pet reportažnih vozila. U prijenosima uživo prošlih godina na njemačkim televizijama ZDF ili ARD gledanost svake sljemenske vožnje bila je između 3-5 milijuna ljudi.

Ivica Kostelić pozvao navijače na Sljeme

– Sljeme mi je najdraža utrka Svjetskog kupa jer je to domaća utrka na brdu na kojem sam napravio prve skijaške korake i gdje sam odrastao. To je ujedno jedna od najbolje organiziranih utrka u Svjetskom kupu, a sjajnu organizaciju upotpunjuju navijači koji podižu nezaboravnu atmosferu i navijaju za svakog skijaša bez iznimke. Pozivam navijače da ponovno dođu u što većem broju i uživaju u spektaklu!- poručio je najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić povodom nadolazećih utrka Vip Snow Queen Trophy.

Zanimljivosti – Vip Snow Queen Trophyja u brojkama

‐ U pripremi i realizaciji projekta na same dane utrka sudjeluje više od 2.000 ljudi, a do sada je utrošeno i više od 10 000 volonterskih sati.

‐ Do sada je na utrkama uživo uživalo gotovo 200 000 gledatelja.

‐ Posjetiteljima utrka podijeljeno je oko 120 tisuća porcija graha, oko 60 tisuća porcija sarme, 100 tisuća sokova te 50 tisuća litara čaja.

‐ Najmlađa pobjednica Mikaela Shiffrin (SAD) imala je 17 godina (2013.).

‐ Najviše puta na postolju na muškim utrkama bio je Ivica Kostelić (HRV) s čak tri druga te jednim trećim mjestom.

‐ 6 puta na postolje su stale hrvatske skijašice i skijaši u sveukupno 9 ženskih i 6 muških Vip Snow Queen Trophy slalomskih utrka.

‐ U domaćim i svjetskim medijima dosad je objavljeno najmanje milijun i pol riječi o Vip Snow Queen Trophy utrkama.

‐ S čak 4 pobjede Marlies Schild (AUT) najuspješnija je natjecateljica Vip Snow Queen Trophy slaloma.

‐ Marlies Schild (AUT), Marcel Hirscher (AUT) i Tanja Poutiainen (FIN) jedini su višestruki pobjednici Vip Snow Queen Trophy utrka.

‐ Čak 7 od ukupno 15 Vip Snow Queen Trophy slalomskih pobjeda otišlo je u ruke Austrijanaca.

‐ U 6 od ukupno 9 izdanja ženskog Vip Snow Queen Trophy slaloma skijašica koja je pobijedila u Zagrebu postala je u toj sezoni i slalomskom pobjednicom Svjetskog kupa.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply