Otvorena izložba “Andreas Vesalius (1514.-1564.): razotkrivanje ljudskoga tijela u renesansi”

Otvorena izložba “Andreas Vesalius (1514.-1564.): razotkrivanje ljudskoga tijela u renesansi”

Izložbu “Andreas Vesalius (1514.-1564.): razotkrivanje ljudskoga tijela u renesansi” postavljenu u povodu 500. godišnjice rođenja velikoga flamanskoga renesansnog anatoma Andreasa Vesaliusa (Andries van Wesel) otvorila je u srijedu u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju veleposlanica Kraljevine Belgije u Hrvatskoj Nancy Rossignol. otvaranju izložbe prisustvovala je i zamejnica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.

Veleposlanica je istaknula kako izložba prikazuje Vesaliusov život i rad, posebno se osvrćući na njegovo djelo “De humani cosporis fabrica” i razotkrivanje ljudskoga tijela.

Andreas Vesalius bio je jedan od ključnih začetnika i utemeljitelja moderne znanosti, a godina 1543., kada je u Baselu objavljena njegova “Fabrica”, istaknuto je na otvaranju, zajedno s izdanjem Kopernikovog djela “De revolutionibus orbium coelestium”, uzima se kao godina početka znanstvene revolucije.

Vesalius je početkom 16. st. pristupio anatomiji ljudskoga tijela zasukavši rukave, provevši brojne sate sam radeći seciranja i istraživanja anatomije čovjeka, istaknuto je na otvaranju izložbe.

Rezultati tih disekcija, kako je rečeno, poljuljali su stare autoritete klasičnoga svijeta, a Vesalius je dotad posvetio tjedne istražujući i razotkrivajući temeljito svaki pojedini leš, ustrajući u intelektualno i praktično napornom i vrlo mukotrpnom radu.

Temeljeći svoj rad na empiriji, Vesalius je promijenio pristup znanstvenim istraživanjima i postavio temelje opservacije kao jedne od fundamentalnih modernih znanstvenih metoda istraživačkog procesa u anatomiji, istaknuto je te ocijenjeno kako je Vesalius bio jedna od ključnih osoba u povijesti bioloških znanosti, prirodoslovlja te znanosti općenito.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Leave a Reply