Bogat početak godine u ZKM-u

Bogat početak godine u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) novu godinu započinje bogatim programom koji uključuje dosadašnje uspješnice, predstave ZKM-ova Dramskog učilišta i one nastale u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti (ADU), strana gostovanja i koncerte, a mjesec će u petak 23. siječnja zaokružiti premijera međunarodne koprodukcije “Janje/Kokoš/Orao”.

Riječ je o najvećoj regionalnoj koprodukciji na zapadnom Balkanu u proteklih petnaest godina, zajedničkoj trilogiji ZKM-a, Međunarodnog kazališnog festivala MESS iz Sarajeva i beogradskog BITEF teatra.

Siječanj u ZKM-u još donosi gostovanje Teatrea Stabile del Friuli Venezia Giulia iz Trsta s predstavom “Jedna mladost neizmjerno mlada”, nastup Montažstroja s “A gdje je revolucija, stoko” u povodu obilježavanja 25 godina postojanja, te niz recentnih premijernih naslova i starih uspješnica.

Kako se ističe na mrežnim stranicama ZKM-a, predstava “Janje/Kokoš/Orao” dio je dvanaestomjesečnog projekta “Stoljeće jedne porodice” financiranog iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014 koji ima za cilj pridonijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja.

Predstava, koja je svoju praizvedbu imala u Sarajevskom ratnom teatru 5. prosinca, nastala je u dramaturgiji međunarodnog tima koji su činili Jelena Kovačić, Bojana Vidosavljević, Adnan Lugonić, Dario Bevanda, Tvrdoglavi/Stubborn i Franz Xaver Kroetz.

Režiju potpisuju Anica Tomić, Selma Spahić i Ana Tomović koje, svaka na svoj način, “žele ispričati jednu priču otvorenu u širini različitih značenja ali sažetu u svom osobnom odnosu s vlastitom prošlošću”.

U ZKM-ovu dijelu trilogije “Janje” redateljica Tomić bavi se “agresijom na našim prostorima” i “svojevrsnim ‘povijesnim viškom’ koji se nastavlja iz 90-tih godina prošloga stoljeća prelijevati u današnje vrijeme”.

“Janje je dokumentarno-arhivski izvedbeni pokušaj da se jednom zaboravljenom vremenu i prostoru i ljudima koji su ga činili pokuša preispisati identitet”, kazala je o predstavi Tomić. Glume Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Vedran Živolić i Enes Salković.

“Kokoš” se bavi pitanjem etičkog sivila u ratu, a redateljica Selma Spahić u njoj se, kao što je slučaj i s ostalim dijelovima trilogije, bavi otkrivanjem “intimne strane ratova”. Glume Jelena Kordić-Kuret, Filip Eldan, Nikša Eldan i Alban Ukaj.

Trilogiju zaokružuje “Orao” redateljice Ane Tomović i Bitef teatra, a bavi se posljedicama rata, istražujući što se događa u miru s ljudima koji su iz rata izašli kao invalidi. Igraju Miloš Timotijević, Maja Izetbegović, Miralem Zupčević, Feđa Stojanović, Branka Šelić i Luka Mihovilović.

U svim dijelovima trilogije sudjeluju glumci iz svih triju zemalja a, kako je rekao direktor MESS-a Dino Mustafić, tim se zajedničkim teatarskim poduhvatom Sarajeva, Zagreba i Beograda “pokušava baciti umjetničko svjetlo spoznaje onoga što smo bili, ali i što želimo biti i postati u budućnosti; objasniti povijest, ući u labirinte pamćenja koje je po prirodi višestruko razdijeljeno, kolektivno, pluralno i individualizirano”.

“Svjesne da žive ovdje i sada, redateljice Tomić, Tomović i Spahić sa svojim autorskim timovima, publici žele ispričati jednu priču otvorenu u širini različitih značenja, ali sažetu u svom osobnom odnosu s vlastitom prošlošću”, kazao je Mustafić.

Beogradska premijera u BITEF teatru zakazana je za 15. siječnja, nakon čega slijedi zagrebačka premijera.

Tekst/Foto: HINA

Leave a Reply