Sporazum o suradnji grada Vukovara i Sveučilišta u Zagrebu

Sporazum o suradnji grada Vukovara i Sveučilišta u Zagrebu

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras potpisali su u Vukovaru sporazum o suradnji kojim će zagrebačko Sveučilište, kako je istaknuto na svečanosti, Vukovaru staviti na raspolaganje informacije i znanja koji mogu pridonijeti razvoju toga grada te pružati stručnu pomoć na projektima grada i izobrazbi kadrova.

“Sveučilište u Zagrebu, sa svoje 33 sastavnice, 8000 zaposlenih i 3000 znanstvenika, pokriva sve grane znanosti i sigurno je kako sa svojom količinom znanja i resursima može pomoći u svim segmentima razvoja grada, razvoja poduzeća, te osigurati da ljudi u Vukovaru steknu visoko obrazovanje i ostanu živjeti u gradu. U Vukovaru smo prepoznali sve one probleme s kojima se cijela Hrvatska suočava, a to su gospodarski, politički i društveni problemi”, rekao je nakon potpisivanja sporazuma o suradnji rektor Damir Boras.

Po riječima vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave, sada je na gradskim vlastima da detektiraju probleme te ih kroz suradnju sa znanstvenicima i stručnjacima Sveučilišta u Zagrebu pokušaju riješiti.

“Ovaj sporazum ne isključuje nikoga. Misao vodilja nam je bila da se oslonimo na sebe jer sami sebi najviše vjerujemo, a i situaciju u Vukovaru i Hrvatskoj najbolje poznaju naši ljudi. Na nama je sada da detektiramo probleme i vidimo gdje ima prostora za suradnju te odlučimo u kom smjeru želimo ići i kako određeni problem riješiti. Ne vidim drugi način da se situacija preokrene nego da krenemo s gospodarstvom oslanjajući se na znanost i tehnologiju koje su nam dostupne”, poručio je Ivan Penava.

Tekst: HINA

Foto:  Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply