GRADSKA SKUPŠTINA: Prihvaćen rebalans proračuna za 2014.

GRADSKA SKUPŠTINA: Prihvaćen rebalans proračuna za 2014.

Rebalans zagrebačkog proračuna za 2014., kojim se sredstava samo preraspodjeljuju pa se stoga naziva “tehničkim” rebalansom, podržala je u ponedjeljak većina gradskih zastupnika, iako su iz oporbe prigovorili da se odustaje od kapitalnih projekata kako bi se novac preraspodijelio za ono što je već dovršeno.

Na “nula kuna” ove je godine ostao Tomislavov trg, kanalizacija na Gornjem gradu, otkup zemljišta za park Bundek, dječja igrališta i autobusna ugibališta te ostalo, nabrojali su iz redova SDP-a u raspravi o izmjeni programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2014.

HDZ-ove gradske zastupnike najviše je pak zasmetalo što ni ove godine nije bilo ništa od izrade tehničke dokumentacije za Trg Franje Tuđmana, iako je za to u ovogodišnjem proračunu bilo planirano 10 milijuna kuna.

“Projekt uređenja Trga Franje Tuđmana bio je pompozno najavljen i bilo mi je drago da ćemo ledinu napokon urediti i da će prvi hrvatski predsjednik napokon dobiti mjesto koje zaslužuje. No, tamo još uvijek imamo samo tablu na kojoj piše Trg Franje Tuđmana i ništa drugo”, rekla je Margareta Mađerić (HDZ). Upitala je zašto u ovog godini nije napravljen bar korak naprijed, odnosno barem izrada projektne dokumentacije.

U 2015. više pažnje treba usmjeriti obnovi postojeće ili postavljanju nove javne rasvjete, apelirali su zastupnici, ističući kako je i u centru grada, primjerice u Palmotićevoj, rasvjeta potpuno neadekvatna.

Za Alena Ostojića (HSLS) 520.000 kuna, koliko je izdvojeno za 2015., previše je za skidanje vandalskih grafita, ali i malo novca ukoliko se ne donese kompletna strategija za rješavanje tog problema. Napomenuo je da Grad treba biti inventivniji i u zbrinjavanju psećih fekalija, kojih je dnevno i do pet tona.

Gradska skupština odlučila je većinom glasova pokrenuti postupak za ocjenu suglasnosti zakonskih propisa s Ustavom i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

“Osim što, po našoj procjeni, gubimo 781 milijun kuna ili 890 milijuna po procjeni Ministarstva financija, želimo postići satisfakciju gdje ukazujemo na povredu Europske povelje i odredbi Ustava”, rekao je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply