U knjižnici Knežija otvorena izložba slika i predstavljena zbirka pjesama “Moja zbrika” Ane Narandžić

U knjižnici Knežija otvorena izložba slika i predstavljena zbirka pjesama “Moja zbrika”  Ane Narandžić

U Knjižnici Knežija, u Albaharijevoj ulici 7, postavljena je izložba slika Ane Narandžić. Na otvorenju izložbe predstavljena je  i zbirka pjesama iste autorice. I postav slika i zbirka pjesama naslovljeni su Moja zbirka. Na otvorenju  nadahnuto s osobitim senibiletetom za tematiku, stihove Ane Narandžić interpretirala je glumica i šansonjerka Kostadinka Velkovska. Poseban ugođaj večeri dao je svojim tonovima na gitari i klarinetu Sebastijan Sarapa, mlada nada hrvatske glazbene scene. O poeziji Ane Narandžić govorio je književnik i književni kritičar Božidar Prosenjak, koji je napisao predgovor. Nekoliko rečenica iz predgovora najbolje predstavljaju pjesnikinju i njeno pjesništvo.

„U ovoj zbirci pjesama često nalazimo mudre, aforistične rečenice, ali one fino grade poetsko tkivo, ne lišavajući stih spontane poetike. S druge strane otkrivamo majstorstvo slaganja riječi i pojmova, koji položeni jedni pored drugih otkrivaju začuđujuća značenja. Ukratko, forma je na visini sadržaja. Nema banalnosti, nema lažnoga patosa. Sve je napisano s mjerom i s pravim osjećajem za lijepo i dobro. Preporučam čitatelju da ponovno pročita pjesmu Opet ću početi pisati pjesme, u kojoj riječ „moje“ iz naslova dobiva možda svoje najbolje opravdanje i objašnjenje“ (Božidar Prosenjak)

Likovnu kritiku napisao je Stanko Špoljarić, prof.:

„ Ana Narandžić dosegla je potrebitu vještinu slikarske gradnje, nužnu za  sintezu vanjskog i unutrašnjeg krajolika, spoja izgleda i raspoloženja,  odnosno emotivnosti opredmećenoj u silnicama boje i  energiji poteza. Primjerice njezine marine crnčićevske inspiracije dosegle su samosvojnost baš inzistiranjem na atmosferi,  treptavosti u nemiru površine mora, razigranoj krijesti vala  i stamenosti izboranog   kamena. U njima se isčitava drama prirode i postojanja, upravo potresnosti događanja“.

Izložba je otvorena do 31.1.2015.

Leave a Reply