ZAGREBAČKI HNS: Zagreb se mora financirati i sredstvima EU!

ZAGREBAČKI HNS: Zagreb se mora financirati i sredstvima EU!

– Proračun grada nije samo skup financijskih elemenata već ogledalo gradske politike, posebno one razvojne koja pokazuje u kojem će smjeru Zagreb ići iduće godine, ali i dugoročno. HNS Grada Zagreba zalaže se za otvoreno upravljanje gradom, a osobito za javnost i transparentnost procedura upravljanja.  Proračun Grada Zagreba i njegova sredstva prije svega moraju biti u funkciji dobrobiti građana,- istaknula je na današnjoj konferenciji za medije predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak-Taritaš.

Stoga je HNS u Gradsku skupštinu uputio sedam amandmana na prijedlog proračuna za 2015. godinu koja obuhvaćaju područja važna za građane i imaju cilj povećanje njihove kvalitete života.

– To su amandmani kojima je cilj kvalitetnije financiranje obrazovanja za darovitu djecu jer su ona jedino što može pomoći Zagrebu i Hrvatskoj u budućem razdoblju. Amandmani za jačanje mjesne samouprave u Zagrebu jer gradske četvrti i mjesni odbori mogu kvalitetnije i racionalnije usmjeravati sredstva za poboljšanje komunalne kvalitete života na svojim područjima. Amandmani kojima je cilj jačanje urbane kulture koja daje identitet Zagrebu, a koja je postojećim prijedlogom proračuna ostala bez 50% sredstava u odnosu na 2014. godinu. Potom predlažemo amandmane koji idu prema mladima na čijim se aktivnostima ne smije štedjeti te amandmane koji idu za time da se nova sredstva ne troše na projekte koji su već koštali milijune kuna, a pokazali su se neuspješnima,- pojasnio je potpredsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak.

– Mladi i udruge civilnog društva najveći su gubitnici ovog proračuna!- istaknula je članica predsjedništva HNS-a Grada Zagreba i gradska zastupnica Vedrana Gujić. Drugi HNS-ov set amandmana odnosi se na sustav decentralizacije grada jer cjelokupni proračun ide u smjeru centralizacije sredstava, a treći na daljnja ulaganje u projekte gospodarskog rasta i razvoj grada.

– Od gradskog ureda za programe i projekte EU imali smo velika očekivanja, a on je također jedan od glavnih gubitnika ovog proračuna jer su mu sredstva za rad smanjena za 35, 13% s posebnim naglaskom da su sredstva za aktivnosti pripreme i provedbe projekata smanjena za čak 60%,- rekla je Vedrana Gujić i naglasila kako  je HNS uputio amandman za povećanje sredstava ovog ureda jer Zagreb projekte financira isključivo iz proračuna ili iz kredita kojima se zadužuje, umjesto da koristi sredstva Europske unije.

– Također, krajnje je neodgovorno od strane gradske vlasti sredstva iz gradskog proračuna uskratiti djeci i mladima te smanjiti kvalitetu usluge u odgoju i obrazovanju te skrbi prema najranjivijim osobama. Mladi i žene ne smiju biti prvi na udaru rezova stoga su neki od HNS-ovih zahtjeva vraćanje sredstava za programe odgoja i obrazovanja posebno za rad s darovitom djecom i djecom s poteškoćama u razvoju, programi produženog boravka u školama, skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji te povrat sredstava za udruge mladih i njihovu aktivnu participaciju u društvenom životu grada!- rekla je Gujić.

HNS želi drugačiji proračun, a time i drugačiju gradsku vlast koja provodi politiku čiji je glavni cilj dobrobit Zagreba, poruka je zagrebačkih HNS-ovaca s današnje konferencije za medije.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply