AKTI GRADONAČELNIKA: Ukida se subvencija ZET-u, smanjuju se izdaci za plaće i rashodi za informatizaciju

AKTI GRADONAČELNIKA: Ukida se subvencija ZET-u, smanjuju se izdaci za plaće i rashodi za informatizaciju

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek ocijenila je u petak da bi se proračunska ravnoteža Grada narušila prihvaćanjem 23 amandmana na planirani gradski proračun za 2015., koji iznosi 6,63 milijarde kuna, pa su u Gradskoj upravi odlučili ostaviti ga u istim okvirima jer je riječ o 6,6 posto manjem proračunu od ovogodišnjeg zbog izmjene oporezivanja dohotka.

Švaljek je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi rekla kako uvijek postoji mogućnost da proračun ne prođe, ali je izrazila uvjerenje da će zastupnici na sjednici Gradske skupštine u ponedjeljak, 22. prosinca, prihvatiti predloženi proračun.

Poručila je kako je u vlastitom amandmanu na prijedlog proračuna nastojala djelomično obuhvatiti neke kvalitetne prijedloge.

Manje novca iz proračuna, u odnosu na prvo čitanje, bit će izdvojeno za subvencije ZET-u (44 milijuna kuna) jer zbog poboljšanog poslovanja ZET-a nema više toliko potrebe za subvencioniranjem, smanjit će se izdaci za plaće (40 milijuna) i rashodi za informatizaciju Gradske uprave i informatičku opremu (1,5 milijuna kuna).

Povećale bi se naknade za prijevoz umirovljenicima i neke stavke u Uredu za socijalnu skrb, Uredu za EU programe i Uredu za branitelje, rekla je Švaljek.

“Zagreb je danas dobio dozvolu Ministarstva zaštite okoliša i prirode da glomazni otpad može skladištiti na prostoru Robnih terminala”, izvijestila je Švaljek i dodala kako se glomazni otpad već počeo odvoziti odgovarajući tako na pitanje hoće li Zagrepčani dočekati božićne blagdane zatrpani glomaznim otpadom.

Radi se o kratkoročnoj mjeri, kaže Švaljek koja se nada dobroj suradnji s nadležnim ministarstvom u srednjoročnim i dugoročnim rješenjima.

U tijeku je izrada javnog natječaja za zbrinjavanje otpada, rekla je i najavila tehničke konzultacije s ovlaštenim ponuditeljima za zbrinjavanje otpada što je, kaže, korak u procesu javne nabave koji nije obavezan, ali doprinosi kvaliteti postupka.

Na pitanje zašto je tvrtka “Cezar” odustala od natječaja, Švaljek kaže da je taj ponuđač tražio jamstvo od Zagrebačkog holdinga da nakon četiri mjeseca taj otpad neće biti uskladišten nego će se zbrinjavati, ali takvo jamstvo Zagrebački holding nije mogao dati.

“Kad bi Holding na to pristao, radilo bi se o prikrivenom pravnom postupku, pa takav ugovor s tom tvrtkom nije mogao biti sklopljen”, rekla je Švaljek.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek u petak ujutro je s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine, najavljene za ponedjeljak, 22. prosinca, skinula točku o Sportsko-rekreacijskom centru (SRC) Svetice.

Tekst: Hina

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply