Opservatorij za praćenje klizišta

Opservatorij za praćenje klizišta

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek predala je Opservatorij za pračenje klizišta  Kostenjak na korištenje Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu, primopredaji su nazočili japanski veleposlanik  Keji Ide, Snježana Mihalić Arbanas, profesorica s RGN-a, Pavle Kalinić,  pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Mario Dobrilović, prodekan Rudarsko–geološko–naftnog fakulteta u Zagrebu

Komunikacijsku opremu je nabavio Ured za upravljanje u hitnim situacijama kako bi se upotpunila već ugrađena oprema na klizištu Kostanjek, odnosno ova komunikacijska oprema omogućuje prikupljanje, obradu i online prijenos podataka s mjernih uređaja koji su već postavljeni na klizištu.

– Opservatori kostanjek obogačen je za još jednu komponentu opreme, a to je komunikacijska oprema kojom će se podaci prikupljeni na ovoj lokaciji, prenosti do rudarsko-naftno-geološkog fakulteta, koji će ih analizirati i na osnovi analiza u gradske urede slati izvještaje, nakon kojih ćemo moći informirati građane i poduzimate određene aktivnosti.-rekla je Sandra Švaljek.

Klizište Kostanjak jedno je od najstarijih i najvećih klizišta obuhvaća površinu od četvornog kilometra koja se nalazi u području naseljenom uglavnom obiteljskim kućama. Klizište je složeno, opasno i toliko veliko da ga je jako skupo sanirati, pa je zbog toga postavljena oprema za praćenje njegova kretanja.

U ožujku 2014. godine svečano je otvoren Opservatorij za praćenje klizišta Kostanjek u Podsusedu, opremljen donacijom Japanske vlade od oko 2.500.000 kn, kroz zajedničko financiranje hrvatsko-japanskog SATREPS FY2008 projekta.

Grad Zagreb je donirao 200.000 kn za dva računala za prikupljanje i prijenos podataka s akcelerometara, sustav za mjerenje i bežični prijenos meteoroloških podataka, više senzora i timera, aplikaciju za bežični prijenos podataka s mjernih uređaja na lokaciji Opservatorija na server na RGN fakultetu i za drugu pomoćnu opremu.

 

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply