Delegacije Republike Bocvane zainteresirana za suradnju u području forenzičkih znanosti i javnog zdravstva

Delegacije Republike Bocvane zainteresirana za suradnju u području forenzičkih znanosti i javnog zdravstva
U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održana je konferencija za medije o posjeti delegacije Republike Bocvane Republici Hrvatskoj u organizaciji Zavoda, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice „Sv. Katarina“ te dogovoru buduće suradnje. Ravnatelj Zavoda dr. Zvonimir Šostar prisutnima je predstavio članove delegacije predvođene rektorom Sveučilišta u Bocvani prof. dr. Thabom Fakom, čelnicima policije i Ministarstva zdravlja te istaknuo zadovoljstvo i čast što je u konkurenciji s vrhunskim sveučilištima u svijetu, poput Harvarda, Pennstatea i sličnih, prof. dr. T. Fako za suradne ustanove odabrao upravo ustanove u Republici Hrvatskoj. Također, napomenuo je kako će stručnjaci Zavoda kao predavači odlaziti na Sveučilište u Bocvani, a studenti Sveučilišta dio svoje prakse će obavljati upravo u Zavodu te da je Zavod na dobrom putu da postane partner u implementaciji sustava javnog zdravstva.
Prof. dr. sc. Dragan Primorac u svom je obraćanju medijima pojasnio kako je delegacija posjetila i rektora Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, Dječju bolnicu Srebrnjak, Specijalnu bolnicu „Katarina“ te više hrvatskih tvrtki. Održani su susreti s ravnateljem policije Vladom Dominićem i predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Zvonkom Kusićem te glavnim tajnikom Pavlom Rudanom. Također, posebno zanimanje delegacija je iskazala za razvoj suradnje u području forenzičkih znanosti, javnog zdravstva, ortopedije i sportske medicine, pedijatrije te znanosti i visokog obrazovanja. Suradnjom i partnerstvima omogućit će se uvođenje navedenih segmenata u sustav Republike Bocvane. Prof. dr. sc. Primorac istaknuo je važnost uloge Zavoda jer je iskustvo ustanove u javnom zdravstvu izuzetno veliko te napomenuo kako „Zavod svoja znanja i iskustva u ovom području može primijeniti u stvarnom životu Bocvane“.
Rektor Sveučilišta prof. dr. Thabo Fako istaknuo je zadovoljstvo svojim boravkom u Zagrebu te mogućnošću da u okviru istog posjeti gradove Split i Zadar. Kako je rekao, ovo je njegov drugi posjet Hrvatskoj, a razlog njegove misije je vrlo jednostavan – razvoj prijateljstva koje je posvećeno trudu za napredak u društvu i svijetu, radi čega su strategija i partnerstvo važni. U želji i nastojanju da Sveučilište Bocvana učini relevantnim članovi njegove delegacije predstavnici su policije, Ministarstva zdravlja i profesori sa spomenutog Sveučilišta. Ideja da Sveučilište surađuje s drugim ustanovama proizlazi iz njegova stava kako znanje nije samo u Sveučilištu već i u istraživačkom radu vojske i policije. Stoga je važno navedeno shvatiti i prepoznati kako bi se ostvario napredak. Prof. dr. T. Fako na ljubaznosti i domaćinstvu zahvalio je ravnatelju Zavoda dr. Zvonimiru Šostaru, a prof. dr. sc. D. Primorcu na skromnosti, humanosti i poniznosti, kao vrlinama o kojima je u ovom prijateljstvu imao prilike učiti. Za kraj, medijima je zahvalio na dolasku te naveo kako ulogu medija u društvu smatra važnom jer su oni kanal kojim se javnosti može prenijeti poruka.

Leave a Reply