MUO/ DANIEL PREMERL: Predstavljanje knjige, Bolonjske slike hrvatske povijesti

MUO/ DANIEL PREMERL: Predstavljanje knjige, Bolonjske slike hrvatske povijesti

Bolonjske slike hrvatske povijesti izdanje je Leykam internationala i bit će predstavljeno 17. prosinca 2014., s početkom u 19.30 sati, u atriju Muzeja za umjetnost i obrt.

Podnaslov knjige Daniela Premerla Bolonjske slike hrvatske povijesti jest Politička ikonografija zidnih slika u Ilirsko-ugarskom kolegiju u Bolonji. Izadavač je Leykam international (Zagreb, 2014.).  Uz izložbu 35 Guercinovih djela MUO drži značajnim predstavljanje ove knjige o povijesti hrvatskog klera i intelektualaca koji su se školovali u Bolonji od 1553. do 1781. godine kroz Ugarsko-Ilirski kolegij. Knjiga je vrijedan prikaz naše povijesti, ali i slikarstva u Guercinovom kraju, tri desetljeća nakon njegova preminuća.

Knjiga Daniela Premerla Bolonjske slike hrvatske povijesti ikonografska je studija o nepoznatom ciklusu svodnih i zidnih slika koje su nastale na samome izmaku 17. stoljeća u refektoriju Ilirsko-ugarskog kolegija u Bolonji.

Ilirsko-ugarski kolegij u Bolonji bio je nacionalna visokoškolska ustanova Stolnog kaptola zagrebačkog pri najstarijem i prestižnom europskom sveučilištu, Sveučilištu u Bolonji. Kolegij je djelovao od 1553. do 1781. godine. Zgrada Kolegija i danas je dobro sačuvana, a od 1820-ih godina zove se po novom vlasniku: Collegio Venturoli.

U refektoriju Kolegija dobro su sačuvane zidne slike koje je oko 1700. godine naslikao bolonjski slikarGioacchino Pizzoli, po narudžbi rektora Kolegija i zagrebačkoga kanonika Petra Črnkovića, a zahvaljujući donaciji zagrebačkog biskupa Stjepana Želiščevića. Slike prikazuju događaje i osobe iz hrvatske povijesti ‒ riječ je o historijskom slikarstvu hrvatske ikonografije, za koje smo mislili da nije postojalo prije 19. stoljeća. Historijsko slikarstvo inače je bilo prestižan slikarski žanr, snažnoga reprezentacijskoga političkog naboja, koji je obilježio enterijere europskih dvorova i palača.

U lijepo oblikovanoj knjizi s kvalitetnim fotografijama i nacrtima, Daniel Premerl tumači ikonografiju dvanaest sačuvanih i dvije uništene slike, te nas upućuje u njihove hrvatske narativne izvore i ikonografske uzore, objašnjavajući pri tom motive zagrebačkog naručitelja i autora ikonografskog programa. Bolonjske slike imaju jedinstven i složen povijesno-politički ikonografski program koji nam pruža dragocjen uvid u nastojanja za vizualnim artikuliranjem državno-pravnog i nacionalnog identiteta koji se oblikovao među intelektualnom elitom zagrebačke biskupije tijekom 17. stoljeća.

 

Leave a Reply