Europske filmske nagrade u izravnom prijenosu u Kinu Grič

Europske filmske nagrade u izravnom prijenosu u Kinu Grič

Dodjela Europskih filmskih nagrada, u okviru koje će se u subotu, 13. prosinca u europskoj kulturnoj prijestolnici Rigi proglasiti najbolji europski filmovi iz prošle godine, a među nominiranima je njemačko-hrvatski film “Kokoška” Une Gunjak, prenosit će se prvi put i u Hrvatskoj, u zagrebačkom Kinu Grič.

Neki su ovogodišnji dobitnici već poznati, Europsku filmsku nagradu za životno djelo primit će istaknuta francuska filmska autorica Agnes Varda, dobitnica Cesara i Zlatnoga lava, čime se pridružuje prijašnjim laureatima iste nagrade, od Catherine Deneuve, Bernarda Bertoluccija, Kena Loacha do Ingmara Bergmana i Marcella Mastroiannia.

Dobitnik prix Eurimages, koja se dodjeljuje za najbolju koprodukciju odlazi u ruke irskoga producenta Eda Guineya.

Nagrada se dodjeluje u brojnim kategorijama, a za najbolji europski film konkuriraju filmovi “Turist” Rubena Oestlunda, “Ida” Pawela Pawlikowskog, “Levijatan” Andreja Zvjaginceva “Ninfomanka – redateljska verzija” Larsa von Triera, “Zimski san” Nurija Bilgea Ceylana.

Europskim filmskim nagradama, kao najvidljivijom aktivnošću Europske filmske akademije, više od tri tisuće njezinih članova odaje priznanje najvećim dostignućima u europskoj kinematografiji. Nagrade se dodjeljuju od 1988., kada je s ciljem promicanja europske filmske kulture osnovana Europska filmska akademija.

Prijenos dodjele te prestižne nagrade inicirao je član Europske filmske akademije Sergej Stanojkovski i direktor Avvantura film festivala Zadar, na kojemu je ove godine najboljim filmom proglašena “Ida” Pawela Pawlikowskog i nagrađena je “Zlatnom Maraškom”, a u Rigi se natječe za najbolji film, režiju, scenarij, glumu.

Organizatori prijenosa su Avvantura, Europska filmska akademija, EFA Productions, u suradnji s Art Kinom Grič, HBO Adria, Join4Solutions te Hrvatskim klasterom konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija.

Tekst: HINA

Foto:

Leave a Reply