DARINKO KOSOR: Imam tri želje koje bi želio realizirati u 2015. godini

DARINKO KOSOR: Imam tri želje koje bi želio realizirati u 2015. godini

Predsjednik Gradske skupštine, Darinko Kosor dao je kratak osvrt na proteklu 2014. godinu i iznio je planove za 2015. godinu.

Zadnji mjeseci 2014. godine donijeli su puno promjena, i neočekivanih obrata na Gradskoj političkoj sceni, mnogi su priželjkivali kaos u vodstvu Grada, ali taj scenarij se ipak nije dogodio, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradske skupštine donijeti će se proračun za 2015. godinu.

– Možda slučajno, a možda i namjerno smo sjednicu zakazali dva dana pred Božić 22. 12. pa će i proračun koji ćemo donijeti na toj sjednici bit božićni proračun. Važno je da donesemo proračun, radi građana Grada Zagreba, radi svih korisnika gradskog proračuna, radi svih zaposlenika kako u vrtićima, školama, kulturi, gradskoj upravi pa i onima u Zagrebačkom holdingu da se proračun donese i da u Gradu Zagrebu nema nikakve krize i da idućih šest  mjeseci nema nikakvih zastoja.

Na čelu Grada je legitimno izabrana vlast koja dobro obavlja svoj posao, u Gradskoj skupštini još uvijek imamo stabilnu većinu, zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek obavlja svoj posao, Grad normalno funkcionira.

– Mislim da su građani prije nešto više od godinu dana potpuno legitimno na izborima izabrali one liste i one stranke za koje su htjeli da vladaju gradom Zagrebu. Mislim da većina u Gradskoj skupštini ima potpuni legitimitet, mislim da gospođa Sandra Švaljek ima potpuni legitimitet i nadam se da ćemo  22. prosinca, usvojiti proračun većinom glasova  i da ćemo se svi odmoriti za Božić sa svojim obiteljima.

Darinko Kosor  naglasio je da ima tri cilja, a jedan od prioritetnih  ciljeva u 2015. je  realizacije dugogodišnje ideje, samostalan ured za kulturu u Gradu Zagrebu, u većini Europskih gradova takva praksa je ustaljena.

– Što se tiče gradskih programa, stavio bi naglasak na tri stvari. Bez obzira što je grad Zagreb porezom na dohodak izgubio 780 milijuna kuna. Očekujem da ćemo naći snage da ne dignemo cijene komunalnih usluga, mislim da će to građanima Grada Zagreba bit najvažnija stvar i vjerujem da ćemo to uspijeti. Osobno već godinu i nešto dana se zalažem da nakon 10 godina Grad Zagreb dobije ponovo svoj samostalni ured za kulturu. Imam određene dogovore sa nezavisnom listom i sa zamjenicom gradonačelnika Sandrom  Švaljek da bi na prvoj sjednici u  drugom mjesecu izglasali samostalni ured za kulturu, na veselje mnogim kulturnim radnicima Grada Zagreba, jer svi glavni gradovi u Europi imaju samostalni ured za kulturu. Mislim da je vrijeme da ga dobije i Grad Zagreb, jer grad Zagreb je prije svega grad kulture. – rekao je Darinko Kosor.

Uz kulturu, turizam je taj koji se mora podići na još veću razinu, bez obzira što Grad Zagreb bilježi porast u posjetu turista, ponuda mora biti još bolja.

– Kad spojite kulturu i turizam možete dobiti jedini ozbiljan izvozni proizvod jedinice lokalne samouprave. Tako radi Bratislava, tako radi Prag, tako radi Budimpešta, tako u budućnosti treba raditi i grad Zagreb!– rekao je Kosor.

Grad Zagreb ima i gorući problem, zbrinjavanje otpada, problem koji je prioritet i po važnosti trebao bi se nalaziti na samom vrhu ljestvice .

– Treća želja mi je da napravimo što više spremnika i da svaka kuća i zgrada dobije spremnike za razdvajanje otpada i da prvi put ozbiljno zakoračimo u jedno drugo gospodarenje otpada u Gradu Zagrebu. Da  građani razdvajaju otpade i mi ih educiramo o tome, ali oni to neće raditi ako će otpad morati odvajati na zelenim otocima u mjesnim odborima, jer nitko neće ići par kilometara od svojeg stana ili svoje kuće da bi odvajao otpad nego ga želi imati ispred svoje kuće i svojeg stana. To bi bio jedan veliki kulturološki iskorak, a i isto tako bi na drugačiji način stvarno počeli gospodariti otpadom.  To  su tri stvari koje su onako bitne meni da se realiziraju  u 2015. godini, a građanima je važno ona prva stvar da ne poskupe cijene komunalnih usluga, a svim korisnicima gradskog proračuna je važno da se proračun normalno puni normalno funkcionira i da nema nikakve nestabilnosti u gradskoj vladi i da svi mogu normalno preko tog proračuna funkcionirati. – rekao je Darinko Koosr.

– Djelatnicima naših gradskih ureda i Zagrebačkog holdinga želim puno sreće u Novoj godini, a svim Zagrepčankama i Zagrepčanima u ozračju nade i mira i očekivanju bolje godine želim sve najbolje za Božić i predstojeću Novu godinu.- rekao je na kraju razgovora Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply