Predstava MOSKVA – PETUŠKI premijerno izvedena u Teatru na Trešnjevci!

Predstava MOSKVA – PETUŠKI premijerno izvedena u Teatru na Trešnjevci!

Novo izdanje monodrame u režiji Jasmina Novljakovića i producenta Ljube Zečevića

Kultna poema Moskva – Petuški , samizdastkog ruskog pisca Venedikta Jerofejeva , doživjela je  svoju premijeru na  kazališnim daskama Teatra na Trešnjevci. Novo izdanje predstave u produkciji Kazališne družine Bastien, a u suradnji s umjetničkom platformom Organizam iz Zagreba,  izvedeno je  5. prosinca ove godine  pred prepunim gledalištem TNT-a. Monodramu je režirao i adaptirao redatelj Jasmin Novljaković. Novu glazbu je napisao Igor D. Savin. Ulogu  Venje  maestralno je odigrao Ljubo Zečević, koji je ujedno i producent novog izdanja predstave Moskva-Petuški, čiju reprizu očekujemo 29. siječnja 2015. na istoj kazališnoj pozornici Centra  za kulturu Trešnjevka. U izuzetno zahtjevnoj 75 minutnoj predstavi   Venja je  poveo publiku na jedno biografsko metaforičko putovanje puno iznenađenja, zabavnih susreta i veselih razgovora začinjenih čuvenom ruskom votkom. Ispričao je priču o životu, ljubavi, prijateljstvima, nesporazumima, sreći i nesreći, o neuklopivosti u sisteme. Venja, središnji lik monodrame…je bio sanjar. Pijani sanjar. Jedan od onih koji su gulili šljaku po ruskim vukojebinama i pisali beskompromisno bez želje da ikome podilaze. Venjička u ovom romanu – poemi kreće sa Kurskog kolodvora u Moskvi do kolodvora Petuški u posjet svojoj ljubavi. Usput će nabrojati i popiti skoro sve vrste votke, piva i vina. I, na koncu, u Petuške nikad neće stići, baš kao što i cijeli život bezuspješno pokušava vidjeti Kremlj.

Glumačka interpretacija djela (po nekim kritičarima, zadnjeg ruskog klasika) nije ostavila ravnodušnim  okupljenu publiku, uzvanike, predstavnike medijskih kuća, brojne kolege i prijatelje autorskog trojca, a  oduševljenje viđenim nisu krili ni  predstavnici  Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj: Dimitry Gorohov, predstavnik Ruskog centra za međunarodnu znanstvenu i kulturnu suradnju i Anna Kalabukhova, glasnogovornica Veleposlanstva.

‘Ljubo je maestralno odigrao monodramski tekst za koji se čini da ga jedan glumac uopće ne može savladati jer traži u kontinuitetu više od sat i pol glume. Jasmin Novljaković odlučio se za pristup koji u izvornom tekstu otkriva izvrnutog Kafku. Alkohol kao i neuhvatljivi nedefinirani proces u Kafkinu romanu ne pušta junaka iz svojih šaka, izdvaja ga iz društva i uništava ga time što postaje sav sadržaj i smisao života… Mogli su se Ljubo Zečević i Jasmin Novljaković odlučiti i za kozerski pristup, izvorni tekst daje dosta materijala za gegove i isticanje komičnog na fonu esencijalno tragičnog, ali takva bi interpretacija (možda popularnija za površniju publiku) predstavljala odustajanje od težeg puta koji je bitno istinitiji. Čestitam! Bravo, svima koji su sudjelovali u realizaciji!  Svi koji budu imali priliku, neka pogledaju predstavu. Čestitke i prevoditeljici Ireni Lukšić.’ (Ludwig Lujo Bauer, književnik)

Realizacija nove predstave u repertoaru ‘Kazališne družine Bastien’ ostvarena je uz produkcijsku podršku  partnera  predstave – neformalnog  saveza  Organizam.  Novi  vizualni identitet oblikovale su Bernarda Cesar i Marija Juza, za fotografiju je zaslužan Martin Horvat, a marketinške & PR aktivnosti provodi Ivanka Bičak, sve članovi Organizma. Premijera predstave  odvijala  se pod pokroviteljstvom  Grada  Zagreba.

‘Predstavu Moskva-Petuški planiramo  izvoditi tijekom cijele 2015. godine, kao dio našeg repertoara, uz predstavu ‘Nastasja Filipovna’ (dvije prestižne nominacije za nagradu Hrvatskog glumišta za 2013. i to za najbolju dramsku predstavu u cjelini i za najbolje odigranu mušku glavnu ulogu u dramskom komadu – Ljubo Zečević kao Rogožin),  a u planu je i gostovanje  na domaćim i inozemnim festivalima i  kazališnim pozornicama ,’ poručuju iz Bastiena.

Prva izvedba predstave Moskva-Petuški,  u slobodnoj prodaji, na rasporedu je 29.siječnja 2015., u 20 sati u ‘Teatru na Trešnjevci’.

Tekst: Ivanka Bičak

Foto:  IA Organizam

Leave a Reply