“Nevjerojatan događaj” Ivice Boban u petak premijerno u KNAP-u

“Nevjerojatan događaj” Ivice Boban u petak premijerno u KNAP-u

Predstava “Nevjerojatan događaj”, čija je premijera u petak 12. prosinca u KNAP-u, novi je autorski projekt nagrađivane redateljice Ivice Boban u kojemu problematizira “istraumatiziranu stvarnost i sve težu i za mnoge nepodnošljivu svakodnevnicu”. 

Kako se ističe u najavi, riječ je o predstavi u stilu suvremene komedije dall’arte o borbi za opstanak i spas iz neplaćenih računa, kredita i minusa, narušenih odnosa, samoće, “i svih nemogućih ali bolno stvarnih problema i bezizlaznih situacija tranzicijskog neo-liberalno kapitalističkog vremena koje živimo”.

Redateljica je na njoj angažirala mlade glumce – Taru Rosandić, Anju Matković, Ernu Rudnički i Filipa Detelića – koji se “u virtuoznoj kazališnoj (su)igri punoj kalamburičnih zapleta transformiraju u dvadesetak likova, što su se u jednom jedinom danu našli u vrtlogu nevjerojatno turbulentnog događaja u našem gradu”.

Predstava je nastala na tragu drugih velikih kazališnih uspješnica Ivice Boban “Kako sada stvari stoje”, “Samo bez emocije” i “Sutra (ni)je novi dan”, te kao svojevrsni nastavak mega uspješnice te redateljice “Kako misliš mene nema”, čiji se broj izvedbi popeo na impozantnih 300, ističe se u najavi.

Predstava odgovara na pitanja zašto jedan taksist taj dan baš nije imao sreće, kako se promotorica zdravog života našla na fasadi i skočila s trećeg kata, kako je otpuštena radnica mesne industrije spašavala susjeda od infarkta, koga je uvažena antropologinja optužila za gerontocid i kako je završio provod ženskih nogometašica u jednom night clubu kad su prvi put obule štikle.

“Žovijalne atmosfere, plešući na rubu zbilje i fikcije, istine i mašte, sedam glavnih i 15 sporednih likova pod teretom istraumatizirane stvarnosti, u sveprisutnoj borbi za opstanak i očajničkom strahu od neizlječive samoće, razgolićuje se do kraja s nadom da ćemo, na kraju svi mi, u ovom tranzicijskom, neoliberalnom kapitalističkom vremenu u kojem živimo, ipak naći svoj komadić raja”, stoji u najavi.

Scenu i kostime potpisuje Zdravka Ivandija, za glazbenu je podlogu zaslužan Damir Šimunović, a video kulisu Dario Hacek, dok je dizajn svjetla povjeren Vesni Kolarec.

“Sedam glavnih i još petnaestak sporednih likova ispričat će svoje istovremeno smiješne i tužne priče i razotkriti i ono što nikome ne mogu, nemaju ili ne bi rekli –  jer pozornica je ono mjesto gdje možemo i moramo do kraja razgolititi i stvarnost i našu intimu, nasmijati se do suza tuđim i svojim slabostima, glupostima, pa i nesrećema – gdje se možemo rasteretiti, utješiti, osvijestiti  i zajedno doživjeti i trenutke katarze”, dodaje se u najavi.

Više od predstavi možete vidjeti na stranicama KNAP-a

Tekst: HINA/ZNA.HR

Foto:  KNAP

 

Leave a Reply