HNS ZAGREB: Održana javna tribina s temom energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada i zaštite prava potrošača

HNS ZAGREB: Održana javna tribina s temom energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada i zaštite prava potrošača

Anka Mrak-Taritaš: „Izuzetno je važno građane informirati o mogućnostima koje imaju za poboljšanje kvalitete života“

Na javnoj tribini s temom Energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada i zaštite prava potrošača koja je održana u organizaciji HNS-a Grada Zagreba, predsjednica zagrebačkog HNS-a i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš istaknula je važnost informiranja građana o dvjema temama koje im mogu koristiti u svakodnevnom životu.

„Energetska obnova obiteljskih zgrada i zaštita potrošača dvije su izuzetno važne i međusobno povezane teme. Kad govorimo o energetskoj obnovi obiteljskih kuća postoji program napravljen u resornom Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koji je donijela ova Vlada, a kojim se omogućuje svim građanima Hrvatske da svoju obiteljsku kuću obnove putem bespovratnog povlačenja određene količine sredstava iz državnog proračuna Republike Hrvatske“  rekla je Mrak-Taritaš i naglasila kako tu mogućnost, koju imaju brojne općine i gradovi u Hrvatskoj, nažalost nemaju građani Grada Zagreba.

„Grad Zagreb odlučio je da mu Vladin program nije zanimljiv stoga je izuzetno važno da se o njemu čuje jer samo zajedničkim djelovanjem možemo potaknuti Zagreb da se uključi u program države i time omogući svojim građanima povlačenje bespovratnih sredstava za obnovu svojih obiteljskih kuća“ smatra Mrak-Taritaš.

Obnova obiteljskih kuća važna je jer njome govorimo o svom odnosu prema prostoru, okolišu te korištenju obnovljivih izvora energije, ali i o odnosu prema vlastitom novčaniku jer kad kuću jednom energetski obnovimo dugoročno trošimo znatno manje novca.

O energetskoj obnovi govorili su zamjenik ministrice Željko Uhlir i voditeljica Službe za energetsku učinkovitost u graditeljstvu i obnovljive izvore energije Irena Križ-Šelendić, a o zaštiti prava potrošača, pomoćnici ministra gospodarstva Vedran Kružić i Ismar Avdagić.

Pomoćnik ministra gospodarstva Ismar Avdagić u svojoj prezentaciji predstavio je novosti u organizaciji i ustrojstvu te ovlasti novoformirane Uprave za inspekcijske poslove u gospodarstvu koja je od 01. siječnja 2014. g. preuzela djelokrug i nadležnost Državnog inspektorata, a u području zaštite prava potrošača. Vezano za novi Zakon o zaštiti potrošača  predstavljene su mjere koje tržišni inspektori mogu poduzimati u slučaju povrede potrošačkih prava, kao i zapriječene prekršajne kazne za počinitelje prekršajnih dijela.

„Gradska organizacija HNS-a  Grada Zagreba brinut će i dalje za građane Zagreba otvaranjem komunikacije i pružanjem, korisnih informacija putem javnih tribina“ najavila je Anka Mrak-Taritaš.

Leave a Reply